Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.04.04

Elsőfokú készültség a Tiszán 

Továbbra is elsőfokú készültség van érvényben a Tiszántúli Vízügy Igazgatóság tiszai védelmi szakaszain, a Tisza bal parton Tiszafüred és Rakamaz között. Reggel 6.00 órakor Tokajnál 658 centiméter volt a vízállás. A folyó tovább árad.


A Hortobágy-Berettyón maradt a harmadfokú készültség. Borznál reggel 374 centiméter volt a vízállás. 

A Berettyón, a torkolatnál továbbra is másodfokú a készültség. Szeghalomnál tegnap óta 15 centimétert emelkedett a víz szintje. Reggel 6.00 órakor itt 493 centiméter volt a vízállás, az áradás folytatódik. A folyó felső szakasza — kis mértékű apadást követően — ismét árad. Továbbra is I. fokú az árvízvédelmi készültség. A Pocsajnál reggel mért vízszint 394 centiméter volt. 

Változatlanul 10 belvízvédelmi szakaszon van készültség 

Az elmúlt 24 órában újabb belvízvédelmi szakaszokon nem kellett újabb készültséget elrendelni és a meglévő fokozatok növelése sem vált szükségessé

Jelenleg a12 belvízvédelmi szakaszból tíz védelmi szakaszon folyik védekezés.

Ezekből nyolc szakaszon van másod-, kettőn pedig elsőfokú készültség életben. Másodfokú a készültség a Tiszai-felső, Tiszai-alsó és a Tiszai-középső szakaszokon, a Hamvas-Sárréten, a Berettyó-alsó és Berettyó-felső, a Kadarcs –Karácsonyfoki szakaszokon, valamint a Kösely–alsó belvízvédelmi szakaszon.  Első fok van érvényben az Alsó-nyírvíz- Kati-éri illetve a Kösely-felső belvízvédelmi szakaszokon. 

Tegnap óta 1 900 hektárral nőtt az elöntött terület a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg összesen 28 700 hektár áll víz alatt, melyből 6 200 ha vetés,  6 150 ha szántó, 11 050 ha rét-legelő. A talaj felső rétege telítődött, így a vízbefogadó képessége jelenleg minimális. 

Az igazgatóság 21 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek 4 millió köbméter feletti vízmennyiséget emeltek át a befogadókba. 

A védekezésben összesen 328 fő vett részt. 

Debrecen, 2013. április 4.

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.