Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Összehangolt vízkormányzás a Hortobágy-Berettyó belvízrendszerén

2013.04.04

Ma délben Mezőtúron lezárták a Hortobágy-Berettyó torkolati műtárgyát, az árvízkaput. A Hármas-Körösön levonuló árhullám miatt az érkező belvizek nem tudnak természetes úton, gravitációsan bejutni a folyóba. A lezárás következtében a Hortobágy-Berettyó folyó medre maga is tározóvá vált.


A következő napokban ezért a vízügyi szolgálat, a Hortobágy-Berettyóba érkező belvizeket szivattyúval emeli be a Hármas-Körösbe. A szivattyúk telepítése folyamatban van. 24 darab hordozható, ideiglenes szivattyú kerül telepítésre, az ott előkészített csővezetékekhez csatlakoztatva. A kiépítésre kerülő kapacitás 12 m3 vizet képes másodpercenként átemelni. A Hortobágy- medencéből érkező és a Hortobágy –Berettyó menti területekről beszivattyúzott belvizek intenzíven emelik meg a lezárt folyó szakasz vízszintjét. A Borzi mértékadó vízmércénél a vízszint a zárás időpontjában  mindössze 70 centiméterrel maradt el az eddig mért legnagyobb vízszinttől. Annak érdekében, hogy a folyóban kialakuló vízszintek ne legyenek károsan magasak, a további emelkedéseket meg kell akadályozni. A folyó felső szakaszán is bezárjuk az Ágotai árvízi vészelzáró művet. Ez egyelőre lehetővé teszi, hogy az Ágotai vészelzáró mű alatt a belvizek beemelése továbbra is zavartalanul történjen a Hortobágy-Berettyó medrébe. 2013. április 05-én reggel 08.00-órától az Ágotai vészelzáró művet elzárjuk és megkezdjük a Nagyiváni tározóban a vizek visszatartását. A belvíztározó feltöltését az érintettekkel egyeztettük. Az így rendelkezésre álló belvízi tározóhely, valamint a Hortobágy-Berettyó medre, a szivattyúzás mellett elegendő helyet biztosítanak addig, míg a Hármas-Körös árhulláma levonul és a belvíz természetes úton, gravitációsan engedhető a folyóba.

 

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.