Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Lezártuk az Ágotai vészelzárót

2013.04.05

Ma reggel 8.00 órakor a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei megkezdték a  Hortobágy-Berettyó felső szakaszán található Ágotai árvízi vészelzáró mű lezárását. Mindezt az indokolja, hogy tegnap a Hármas-Körösön levonuló árhullám miatt a Gyulai Vízügyi igazgatóság, összehangolva a Debreceni és a Szolnoki vízügyi igazgatósággal, bezárta a Mezőtúri árvízkaput.


24 darab hordozható, ideiglenesen telepített  szivattyúval megkezdték ugyan a vizek átemelését, de a Hortobágy-Berettyó vízszintjének további emelkedését meg kellett akadályozni. Ennek egyik eleme az Ágotai vészelzáró bezárása. Ezen felül a szakemberek megnyitották, átvágták a Hortobágy folyó jobb oldali és a Nagyiváni tározó töltését, így a fentről érkező vizek a belvíztározóba kerülnek. A tározó 40 millió köbméter belvíz befogadására képes. A folyón továbbra is harmadfokú a készültség. Borznál ma reggel 396 centiméter volt a vízállás, ez 42 centiméterrel marad el az eddig mért legnagyobb vízállástól.

A Berettyó folyó torkolati szakaszán tegnap 18:00 órától a korábban elrendelt készültségi fokozatot növelni kellett, így a torkolatnál jelenleg III. fokú a készültség. Szeghalomnál reggel 6.00 órakor 508 centiméter volt a vízállás, az áradás folytatódik. A folyó felső szakaszán — ismételt áradás miatt — a mai napon 00:00 órától II. fokú védelmi készültséget rendeltünk el. Pocsajnál a reggel mért vízszint 466 centiméter volt.

A Tiszai védelmi szakaszokon készültségi fokozat elrendelése nem vált szükségessé.


Belvízvédekezés

Az elmúlt 24 órában újabb belvízvédelmi szakaszokon nem kellett készültséget elrendelni, két védelmi szakaszon az I. fokú készültséget II. fokúra növeltük.

Jelenleg a12 belvízvédelmi szakaszból tíz védelmi szakaszon folyik védekezés, mindegyik védelmi szakaszon II. fokú készültség mellett. (Tiszai-felső, Tiszai-alsó és a Tiszai-középső szakaszokon, a Hamvas-Sárréten, a Berettyó-alsó és Berettyó-felső, a Kadarcs –Karácsonyfoki szakaszokon, a Kösely–alsó, az Alsó-nyírvíz- Kati-éri, illetve a Kösely-felső belvízvédelmi szakaszokon.)

Tegnap óta 3 250 hektárral nőtt az elöntött terület a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg összesen 31 950 hektár áll víz alatt, melyből 7 100 ha vetés,  7 550 ha szántó, 11 600 ha rét-legelő. A talaj felső rétege telítődött, így a vízbefogadó képessége jelenleg minimális.  

Az igazgatóság 22 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek közel 4,5 millió köbméter vízmennyiséget emeltek át a befogadókba.

A védekezésben összesen 257 fő vett részt.


Debrecen, 2013. április 5.

 

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.