Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.04.07

Szivattyúkat telepítettünk Ágotán

A Hortobágy-Berettyó további tehermentesítése végett, Ágotánál hét darab mobilszivattyú kiépítését kezdte meg tegnap a TIVIZIG Műszaki Biztonsági Szolgálata. A telepítés befejeződött, négy szivattyú már üzemel és másodpercenként két köbméter vizet emel át a Hortobágy-Berettyóból a Nagyiváni tározóba. 


A gyulai, a szolnoki és a debreceni vízügyi igazgatóság továbbra is korlátozza a belvízbeemelést a Hortobágy-Berettyóba. 

A Hortobágy- Berettyón továbbra is harmadfokú a készültség. Borznál ma reggel 400 centiméter volt a vízállás, ez 38 centiméterrel marad el az eddig mért legnagyobb vízállástól.

A Berettyó folyó torkolati szakaszán továbbra is harmadfokú a készültség. Szeghalomnál reggel 6.00 órakor 547 centiméter volt a vízállás, egy nap alatt 18 centiméterrel nőtt, az áradás pedig folytatódik. A folyó felső szakaszán is maradt a másodfokú védelmi szint. Pocsajnál a reggel mért vízszint ismét emelkedett, 464 centiméter volt. 

A Tiszán továbbra is elsőfokú a készültség. A folyó árad, Tokajnál ma reggel 726 centiméter volt a vízállás. 

Nőtt az elöntés 

Tegnap óta 1 250 hektárral nőtt az elöntött terület a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg összesen 35 750 hektár áll víz alatt, melyből 7 850 ha vetés, 8 600 ha szántó, 12 850 ha rét-legelő. A talaj felső rétege telítődött, így a vízbefogadó képessége jelenleg minimális. 

Jelenleg mind a 12 belvízvédelmi szakaszon védekezünk.  Másodfokú a készültség a Tiszai-felső, és a Tiszai-középső szakaszokon, a Berettyó-felső, a Kadarcs –Karácsonyfoki,  az Alsó-nyírvíz- Kati-éri, a Kösely-felső illetve a Kállói és az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon. Harmadfok van érvényben a Berettyó-alsó, Tiszai-alsó, a Kösely–alsó illetve a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszokon. 

Az igazgatóság 23 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek több, mint négymillió köbméter vízmennyiséget emeltek át a befogadókba. 

A TIVIZIG 11 főt vezényelt át Mezőtúrra, a gyulai vízügyi igazgatóság működési területére, az ott beindított szivattyúk üzemeltetéséhez. A védekezésben összesen 403 fő vett részt, melyből 147 fő külső munkaerő. 

Kapcsolódó album >>>

Debrecen, 2013. április 7.

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.