Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Szivattyúzás Ágotánál

2013.04.08

A Hortobágy-Berettyó további tehermentesítése érdekében a TIVIZIG Műszaki Biztonsági Szolgálata szivattyúkat telepített az Ágotai árvízi vészelzáró műhöz. A hét darab mobilszivattyú kiépítése lehetővé teszi, hogy a Hortobágy–Berettyó vizét másodpercenként 3,5 köbméteres teljesítménnyel visszaszivattyúzzák a Nagyiváni Tározóba.


A 2001-ben átadott Ágotai árvízi vészelzárót először 2006-ban kellett beüzemelni a Hortobágy-Berettyón kialakult magas vízszintek miatt, a Mezőtúri árvízkapu lezárása után. Most, 2013-ban is ez indokolta az elzárást. Április 4-én a Hármas-Körös magas vízszintje miatt a gyulai vízügyi igazgatóság, a debrecenivel és a szolnokival összehangolva döntött az árvízkapu bezárásáról. Másnap, április 5-én a TIVIZIG Műszaki Biztonsági Szolgálata elzárta az Ágotai vészelzárót, valamint ezzel egy időben megnyitották a Nagyiváni tározó gátját. Ágotához a mobilszivattyúk telepítését április 6-án kezdte meg az MBSZ. Három szivattyút és hozzá a csöveket a szegedi vízügyi igazgatóság adta a védekezéshez. Vasárnap 10.00 órakor már 4 szivattyú teljes kapacitással üzemelt, 2 köbméter vizet emelt át másodpercenként a Nagyiváni tározóba. A többi szivattyú beüzemelése is befejeződött 15.00 órára, így a Hortobágy-Berettyó mentesítése folyamatosan történik.

Kapcsolódó galéria >>>

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.