Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Másodfokú készültség a Tiszán

2013.04.08

Ma reggel 8.00 órakor  a TIVIZIG másodfokú készültséget rendelt el a Tisza bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között.  A folyó árad, Tokajnál ma reggel 745 centiméter volt a vízállás.


A Hortobágy-Berettyó további tehermentesítése végett, Ágotánál hét darab mobilszivattyút épített ki tegnap a TIVIZIG Műszaki Biztonsági Szolgálata. Valamennyi szivattyú működik, másodpercenként 3,5 köbméter vizet emel át a Hortobágy-Berettyóból a Nagyiváni tározóba.

A Hortobágy- Berettyón továbbra is harmadfokú a készültség. Borznál ma reggel 402 centiméter volt a vízállás, ez 36 centiméterrel marad el az eddig mért legnagyobb vízállástól.

A gyulai, a szolnoki és a debreceni vízügyi igazgatóság továbbra is korlátozza a belvízbeemelést a Hortobágy-Berettyóba.

A Berettyó folyó torkolati szakaszán továbbra is harmadfokú a készültség. Szeghalomnál reggel 6.00 órakor 577 centiméter volt a vízállás, egy nap alatt 30 centiméterrel nőtt, az áradás pedig folytatódik. A folyó felső szakasza apad. Pocsajnál a reggel mért vízszint 452 centiméter volt. Maradt a másodfokú védelmi szint.

Belvízvédekezés

Tegnap óta mindössze 100 hektárral nőtt az elöntött terület a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg összesen 35 850 hektár áll víz alatt, melyből 7 850 ha vetés, 8 550 ha szántó, 13 050 ha rét-legelő. A talaj felső rétege telítődött, így a vízbefogadó képessége jelenleg minimális.

Jelenleg mind a 12 belvízvédelmi szakaszon védekezünk.  Másodfokú a készültség a Tiszai-felső, és a Tiszai-középső szakaszokon, a Berettyó-felső, a Kadarcs –Karácsonyfoki,  az Alsó-nyírvíz- Kati-éri, a Kösely-felső illetve a Kállói és az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon. Harmadfok van érvényben a Berettyó-alsó, Tiszai-alsó, a Kösely–alsó illetve a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság 23 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek mintegy 3,8 millió köbméter vízmennyiséget emeltek át a befogadókba.

A TIVIZIG hat főt vezényelt át Mezőtúrra, a gyulai vízügyi igazgatóság működési területére, az ott beindított szivattyúk üzemeltetéséhez. A védekezésben összesen 397 fő vett részt, melyből 148 fő külső munkaerő.

 

Debrecen, 2013. április 8.

 

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.