Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Apad a Berettyó

2013.04.09

A Berettyó folyó felső szakasza apad, Pocsajnál ma reggel 422 centiméter volt a vízállás. A TIVIZIG ezért másodról elsőfokúra csökkentette itt a készültséget. A folyó a torkolatnál is tetőzött. Szeghalomnál reggel 6.00 órakor 577 centiméter volt a vízállás. Továbbra is harmadfokú a készültség.


A Hortobágy- Berettyón továbbra is harmadfokú a készültség. Borznál ma reggel 405 centiméter volt a vízállás, ez 33 centiméterrel marad el az eddig mért legnagyobb vízállástól. A Hortobágy-Berettyó tehermentesítése végett Ágotánál telepített, hét darab mobilszivattyú üzemel, másodpercenként 3,5 köbméter vizet emel át a Hortobágy-Berettyóból a Nagyiváni tározóba.

Továbbra is másodfokú a készültség a Tisza bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között.  A folyó árad, Tokajnál ma reggel 759 centiméter volt a vízállás.

 

Csökkent az elöntött terület

Tegnap óta 650 hektárral csökkent az elöntött terület a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg összesen 35 200 hektár áll víz alatt, melyből 7 650 ha vetés, 8 250 ha szántó, 13 050 ha rét-legelő. A talaj felső rétege telítődött, így a vízbefogadó képessége jelenleg minimális.

Jelenleg mind a 12 belvízvédelmi szakaszon védekezünk.  Másodfokú a készültség a Tiszai-felső, és a Tiszai-középső szakaszokon, a Berettyó-felső, a Kadarcs –Karácsonyfoki,  az Alsó-nyírvíz- Kati-éri, a Kösely-felső illetve a Kállói és az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon. Harmadfok van érvényben a Berettyó-alsó, Tiszai-alsó, a Kösely–alsó illetve a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság 24 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek több, mint 3,7 millió köbméter vízmennyiséget emeltek át a befogadókba.

A TIVIZIG hét munkatársa teljesít szolgálatot Mezőtúron, a gyulai vízügyi igazgatóság működési területén, ahol a szivattyúk üzemeltetéséről gondosjodnak. A védekezésben összesen 435 fő vett részt, melyből 186 fő külső munkaerő.

 

Debrecen, 2013. április 9.

 

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.