Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tovább apad a Berettyó

2013.04.11

A Berettyó folyó felső szakasza tovább apad, Pocsajnál ma reggel 391 centiméter volt a vízállás. Elsőfokú a készültség. A folyó a torkolatnál is apad. Szeghalomnál reggel 6.00 órakor 536 centiméter volt a vízállás, egy nap alatt 26 centimétert apadt. Itt továbbra is harmadfokú a készültség.


A Hortobágy- Berettyón továbbra is harmadfokú a készültség. Borznál ma reggel 405 centiméter volt a vízállás.  A helyzet javulása miatt a Hortobágy-Berettyó tehermentesítése végett Ágotánál telepített, hét darab mobilszivattyúból kettőt leállított az igazgatóság, így már csak öt üzemel tovább, másodpercenként 2,5 köbméter vizet emel át a Hortobágy-Berettyóból a Nagyiváni tározóba.

Továbbra is másodfokú a készültség a Tisza bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között.  A folyó tetőzés közeli állapotban van, Tokajnál ma reggel 790 centiméter volt a vízállás.

 

Belvízvédelem

Az elmúlt napon működési területünkön   0,2-7,8 mm csapadék volt.  A legkevesebb Apavárán 0,2 mm, a legtöbb pedig 7,8 mm Nyíradonyban esett.

Lassan csökken az elöntött terület a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg összesen 34 700 hektár áll víz alatt, melyből 7 500 ha vetés, 8 150 ha szántó, 12 850 ha rét-legelő. A talaj felső rétege telítődött, így a vízbefogadó képessége jelenleg minimális.

Jelenleg mind a 12 belvízvédelmi szakaszon védekezünk.  Másodfokú a készültség a Tiszai-felső, és a Tiszai-középső szakaszokon, a Berettyó-felső, a Kadarcs –Karácsonyfoki,  az Alsó-nyírvíz- Kati-éri, a Kösely-felső illetve a Kállói és az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon. Harmadfok van érvényben a Berettyó-alsó, Tiszai-alsó, a Kösely–alsó illetve a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszokon.

 A kevés csapadék és napsütéses idő hatására javult a helyzet a Hortobágy-Berettyó mentén így a szivattyútelepek beemelési korlátozása tovább csökkent.

Az igazgatóság 23 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek több, mint 3,9 millió köbméter vízmennyiséget emeltek át a befogadókba.

A TIVIZIG hat munkatársa teljesít szolgálatot Mezőtúron, a gyulai vízügyi igazgatóság működési területén, ahol a szivattyúk üzemeltetéséről gondoskodnak. A védekezésben összesen 400 fő vett részt, melyből 158 fő külső munkaerő.

 

Debrecen, 2013. április 11.

 

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.