Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Leálltak a szivattyúk Ágotánál

2013.04.12

A Hortobágy-Berettyó tehermentesítése érdekében Ágotánál telepített, hét darab mobilszivattyú mindegyikét leállította tegnap a TIVIZIG, így már nem emelnek át vizet a Hortobágy-Berettyóból a Nagyiváni tározóba. A tározóban egyébként már mintegy 30 millió köbméter víz gyűlt eddig össze. Tegnap déltől a Hortobágy-Berettyó mentén a szivattyútelepek beemelési korlátozását is megszüntettük, így teljes kapacitással lehet átemelni a belvizet a környező területekről.


A Hortobágy- Berettyón továbbra is harmadfokú a készültség. Borznál ma reggel 406 centiméter volt a vízállás.  

A Berettyó folyó végig apad, Pocsajnál ma reggel 394 centiméter volt a vízállás. Elsőfokú a készültség. Szeghalomnál reggel 6.00 órakor 510 centiméter volt a vízállás, az elmúlt 24 órában 26 centimétert apadt. Itt továbbra is harmadfokú a készültség, de a vízszint mindössze 10 centiméterrel haladja meg a legmagasabb védelmi fokozat szintjét.

A Tisza Tokajnál tegnap 795 centiméteren tetőzött. Továbbra is másodfokú a készültség a folyó bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között. 

 

Belvízvédelem

Az elmúlt napon működési területünkön   nem volt csapadék.

Több, mint ötszáz hektárral csökkent az elöntött terület a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg összesen 34 150 hektár áll víz alatt, melyből 7 300 ha vetés, 7 850 ha szántó, 12 350 ha rét-legelő.

Mind a 12 belvízvédelmi szakaszon védekezünk.  Másodfokú a készültség a Tiszai-felső, és a Tiszai-középső szakaszokon, a Berettyó-felső, a Kadarcs –Karácsonyfoki,  az Alsó-nyírvíz- Kati-éri, a Kösely-felső illetve a Kállói és az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon. Harmadfok van érvényben a Berettyó-alsó, Tiszai-alsó, a Kösely–alsó illetve a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság 23 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek több, mint 3,7 millió köbméter vízmennyiséget emeltek át a befogadókba.

A TIVIZIG öt munkatársa teljesít szolgálatot Mezőtúron, a gyulai vízügyi igazgatóság működési területén, ahol a szivattyúk üzemeltetéséről gondoskodnak. A védekezésben összesen 438 fő vett részt, melyből 158 fő külső munkaerő.

 

Debrecen, 2013. április 12.

 

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.