Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató - Mérsékeltük a készültséget Szeghalomnál

2013.04.13

A Berettyó folyó napok óta végig apad, így tegnap 16.00 órakor harmadról, másodfokra csökkentettük a készültséget Szeghalomnál, 499 centiméteres vízállás mellett. A folyó felső szakaszán továbbra is elsőfokú a készültség. Pocsajnál ma reggel 395 centiméter volt a vízállás.


A Hortobágy- Berettyón továbbra is harmadfokú a készültség. Borznál ma reggel 412 centiméter volt a vízállás, 26 centiméterrel marad el az eddig mért legnagyobb vízállástól.

Mezőtúron ma reggel 8.10 perckor kinyitották az árvízkaput. 

A Tisza Tokajnál lassan apad. Reggel  786 centiméter volt a vízállás. Továbbra is másodfokú a készültség a folyó bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között.  

Belvízvédelem 

Az elmúlt napon működési területünkön   átlagosan 6,5 milliméter eső esett. Apavárán és Hajdúszováton mérték a legtöbb csapadékot, valamivel  több, mint 19 millimétert. 

Egy nap alatt 850 hektárral csökkent az elöntött terület a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg összesen 33 300 hektár áll víz alatt, melyből 7 050 ha vetés, 7 650 ha szántó, 12 050 ha rét-legelő. 

Mind a 12 belvízvédelmi szakaszon védekezünk.  Másodfokú a készültség a Tiszai-felső, és a Tiszai-középső szakaszokon, a Berettyó-felső, a Kadarcs –Karácsonyfoki,  az Alsó-nyírvíz- Kati-éri, a Kösely-felső illetve a Kállói és az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon. Harmadfok van érvényben a Berettyó-alsó, Tiszai-alsó, a Kösely–alsó illetve a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszokon. 

Az igazgatóság 22 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek mintegy 3,6 millió köbméter vízmennyiséget emeltek át a befogadókba. 

A védekezésben összesen 422 fő vett részt, melyből 174 fő külső munkaerő.

 

Debrecen, 2013. április 13.

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.