Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Megkezdtük a Nagyiváni tározó leürítését

2013.04.14

A Mezőtúri árvízkapu tegnapi nyitása után, lassan megindult a vízszintek csökkenése a Hortobágy-Berettyón. Ennek mértéke már lehetővé teszi, hogy a Nagyiváni tározó ürítését is megkezdje az igazgatóság. A lezárt Ágotai vészelzárónál annyi betétgerendát emelünk ki, hogy irányítottan, 10 köbméter víz jusson át rajta másodpercenként.


A Hortobágy- Berettyón továbbra is harmadfokú a készültség. Borznál ma reggel 409 centiméter volt a vízállás.

A Berettyó folyó tovább apad. A folyó felső szakaszán első, a torkolatnál másodfokú a készültség.  Pocsajnál ma reggel 378,  Szeghalomnál pedig 458 centiméter volt a vízállás.

A Tisza is apad Tokajnál. Reggel  777 centiméter volt a vízállás. Továbbra is másodfokú a készültség a folyó bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között. 

Belvízvédelem 

Az elmúlt napon működési területünkön   nem volt csapadék.

Egy nap alatt mintegy kétezer hektárral csökkent az elöntött terület a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg összesen 31 400 hektár áll víz alatt, melyből 6 650 ha vetés, 7 450 ha szántó, 11 600 ha rét-legelő.

Mind a 12 belvízvédelmi szakaszon védekezünk.  Másodfokú a készültség a Tiszai-felső, és a Tiszai-középső szakaszokon, a Berettyó-felső, a Kadarcs –Karácsonyfoki,  az Alsó-nyírvíz- Kati-éri, a Kösely-felső illetve a Kállói és az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon. Harmadfok van érvényben a Berettyó-alsó, Tiszai-alsó, a Kösely–alsó illetve a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság 23 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek több, mint 3,5 millió köbméter vízmennyiséget emeltek át a befogadókba.

A védekezésben összesen 408 fő vett részt, melyből 159 fő külső munkaerő.

 

Debrecen, 2013. április 14.

 

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.