Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Folytatódik a tározó ürítése

2013.04.15

A Nagyiváni tározó ürítését tegnap kezdte meg a TIVIZIG. Az Ágotai vészelzárónál ma folytatódik a betétgerendák kiemelése, melynek következtében irányítottan, 20 köbméter víz jut át rajta másodpercenként.


 A Hortobágy- Berettyón továbbra is harmadfokú a készültség. Borznál ma reggel 406 centiméter volt a vízállás.

 A Berettyó folyó tovább apad. A folyó felső szakaszán első, a torkolatnál másodfokú a készültség.  Pocsajnál ma reggel 366,  Szeghalomnál pedig 435 centiméter volt a vízállás.

 A Tisza is apad Tokajnál. Reggel  764 centiméter volt a vízállás. Továbbra is másodfokú a készültség a folyó bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között. 

 Belvízvédelem 

 Az elmúlt napon működési területünkön   0-3,2 milliméter csapadék hullott. A legtöbb eső, 3,2 milliméter Folyáson esett. 

 Egy nap alatt tovább csökkent az elöntött terület a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg összesen 30 650 hektár áll víz alatt, melyből 6 500 ha vetés, 7 300 ha szántó, 11 250 ha rét-legelő.

 Mind a 12 belvízvédelmi szakaszon védekezünk.  Másodfokú a készültség a Tiszai-felső, és a Tiszai-középső szakaszokon, a Berettyó-felső, a Kadarcs –Karácsonyfoki,  az Alsó-nyírvíz- Kati-éri, a Kösely-felső illetve a Kállói és az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon. Harmadfok van érvényben a Berettyó-alsó, Tiszai-alsó, a Kösely–alsó illetve a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszokon.

 Az igazgatóság 23 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek mintegy 3,4 millió köbméter vízmennyiséget emeltek át a befogadókba.

 A védekezésben összesen 407 fő vett részt, melyből 158 fő külső munkaerő.

 

Debrecen, 2013. április 15.

 

                                                                                                           Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.