Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Megszűnt a készültség a Berettyó felső szakaszán

2013.04.16

A kedvező időjárás hatására olyan mértékű volt az apadás a Berettyón, hogy tegnap délben a TIVIZIG megszüntette a készültséget a folyó felső szakaszán. A torkolati szakaszon, Szeghalomnál viszont még magas a vízszint, ezért ott továbbra is másodfokú a készültség.  A folyó itt is apad, ma reggel 417 centiméter volt a vízállás.


A Nagyiváni tározó ürítése folytatódik, az igazgatóság tovább növelte a leeresztett vízmennyiséget.

 A Hortobágy- Berettyón maradt a harmadfokú a készültség. Borznál ma reggel 404 centiméter volt a vízállás.

 A Tisza továbbra is apad Tokajnál. Reggel  758 centiméter volt a vízállás. Másodfokú a készültség a folyó bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között. 

  Tovább csökkent az elöntött terület 

 Tegnap nem esett eső  a TIVIZIG működési területén. A kedvező időjárásnak köszönhetően tovább javult a belvízvédelmi helyzet.

A Berettyó-alsó belvízvédelmi szakaszon harmadról, másodfokra csökkentette az igazgatóság a védelmi szintet. A 12 belvízvédelmi szakaszból  9 szakaszon van másodfokú, 3 szakaszon pedig harmadfokú készültség.  

Másodfok van érvényben a Tiszai-felső, és a Tiszai-középső szakaszokon, a Berettyó-felső, a Berettyó-alsó, a Kadarcs –Karácsonyfoki,  az Alsó-nyírvíz- Kati-éri, a Kösely-felső illetve a Kállói és az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon. Harmadfokú a védelmi szint a Tiszai-alsó, a Kösely–alsó illetve a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszokon.

 Egy nap alatt több, mint kétezer hektárral csökkent az elöntött terület a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg összesen 28 450 hektár áll víz alatt, melyből 6 150 ha vetés, 6 700 ha szántó, 10 650 ha rét-legelő.

 Az igazgatóság 22 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek mintegy 3,4 millió köbméter vízmennyiséget emeltek át a befogadókba.

 A védekezésben összesen 402 fő vett részt, melyből 158 fő külső munkaerő.

 

Debrecen, 2013. április 16.

 

                                                                                                           Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.