Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Mérsékeltük a készültséget a Berettyó torkolatnál

2013.04.17

Tovább folytatódott az apadás a Berettyón, így ma reggel 8.00 órakor a folyó torkolati szakaszán másodról, első fokra csökkentettük a készültséget 398 centiméteres szeghalmi vízállásnál.


A Nagyiváni tározó ürítése folytatódik, az igazgatóság tovább növelte a leeresztett vízmennyiséget.

A Hortobágy- Berettyón maradt a harmadfokú a készültség. Borznál ma reggel 404 centiméter volt a vízállás.

A Tisza továbbra is apad Tokajnál. Reggel  758 centiméter volt a vízállás. Másodfokú a készültség a folyó bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között.

 

Belvízvédelem

A kedvező időjárás következtében a belvízvédelmi szakaszon az elöntött területek nagysága csökkent. A főcsatornák  és a tározók vízszintjei apadnak így tegnap két szakaszon is csökkentettük a belvízvédelmi készültséget. Másodról első fokra mérsékeltük a készültséget a Kálló és a Kösely-felső belvízvédelmi szakaszokon.

Így a 12 belvízvédelmi szakaszból  két szakaszon van első, 7 szakaszon van másodfokú, 3 szakaszon pedig harmadfokú készültség.  

Első fok van érvényben a Kösely-felső illetve a Kállói, másodfok a Tiszai-felső, és a Tiszai-középső szakaszokon, a Berettyó-felső, a Berettyó-alsó, a Kadarcs –Karácsonyfoki,  az Alsó-nyírvíz- Kati-éri, és az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri, valamint harmadfokú a védelmi szint a Tiszai-alsó, a Kösely–alsó illetve a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszokon.

Napok óta jelentősen csökken az elöntött terület a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg összesen 25 950 hektár áll víz alatt, melyből 5 600 ha vetés, 6 050 ha szántó, 9 750 ha rét-legelő.

Az igazgatóság 22 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek több, mint három millió köbméter vízmennyiséget emeltek át a befogadókba.

A védekezésben összesen 349 fő vett részt, melyből 124 fő külső munkaerő.

 

Debrecen, 2013. április 17.

 

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.