Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.04.18

A Hortobágy- Berettyón továbbra is harmadfokú a készültség. Borznál ma reggel 401 centiméter volt a vízállás. A Nagyiváni tározó ürítése folytatódik, az igazgatóság tovább növelte a leeresztett vízmennyiséget.


A Tiszán másodfokú a készültség a folyó bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között.  Folytatódik az apadás. Tokajnál reggel  750 centiméter volt a vízállás.

A Berettyó torkolati szakaszán első fokú a készültség. Szeghalomnál reggel 380 centiméter volt a víz szintje.

 

Belvízvédelem

A kedvező időjárás miatt ma 10.00 órától másodról első fokra mérsékeltük a készültséget az Alsó-nyírvíz- Kati-éri belvízvédelmi szakaszon.

 A 12 belvízvédelmi szakaszból  így már három szakaszon van első, 6 szakaszon van másodfokú, 3 szakaszon pedig harmadfokú készültség.  

Első fok van érvényben az Alsó-nyírvíz- Kati-éri, a Kösely-felső illetve a Kállói, másodfok a Tiszai-felső, és a Tiszai-középső szakaszokon, a Berettyó-felső, a Berettyó-alsó, a Kadarcs –Karácsonyfoki,  az és az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri, valamint harmadfokú a védelmi szint a Tiszai-alsó, a Kösely–alsó illetve a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszokon.

Napok óta jelentősen csökken az elöntött terület a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg összesen 24 400 hektár áll víz alatt, melyből 5 400 ha vetés, 5 850 ha szántó, 8 950 ha rét-legelő.

Az igazgatóság 21 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek több, mint 2,7 millió köbméter vízmennyiséget emeltek át a befogadókba.

A védekezésben összesen 337 fő vett részt, melyből 108 fő külső munkaerő.

 

Debrecen, 2013. április 18.

 

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.