Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.04.20

Több szakaszon mérsékeltük a belvízvédelmi készültséget 

A napok óta tartó kedvező időjárás következtében tegnap három belvízvédelmi szakaszon mérsékeltük, illetve szüntettük meg a belvízvédelmi készültséget. A Berettyó –felső belvízvédelmi szakaszon lemondtuk a készültséget, a Hamvas- Sárréten harmadról, másodfokra, a Kadarcs-Karácsonyfoki belvízvédelmi szakaszon pedig másodról, első fokra mérsékeltük a védelmi szintet. Ma déltől szintén megszüntetjük a készültséget a Kösely-felső belvízvédelmi szakaszon.


Ma  már 12 belvízvédelmi szakaszból 10 szakaszon védekezünk.   Három szakaszon van első, öt szakaszon másodfokú, további két szakaszon pedig harmadfokú készültség.  

Első fok van érvényben az Alsó-nyírvíz- Kati-éri, a Kadarcs –Karácsonyfoki,  illetve a Kállói, másodfok a Hamvas-Sárréti, a Tiszai-felső, és a Tiszai-középső, a Berettyó-alsó, az és az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri szakaszokon, valamint harmadfokú a védelmi szint a Tiszai-alsó illetve a Kösely–alsó belvízvédelmi szakaszokon. 

Tegnap mintegy 1500 hektárral tovább csökkent az elöntött terület a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg összesen 21 100 hektár áll víz alatt, melyből 4 700 ha vetés, 5 100 ha szántó, 7 750 ha rét-legelő. 

Az igazgatóság 19 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek több, mint 2,2 millió köbméter vízmennyiséget emeltek át a befogadókba. 

Árvízvédelem 

A Hortobágy- Berettyón továbbra is harmadfokú a készültség. Borznál ma reggel 396 centiméter volt a vízállás. A Nagyiváni tározó ürítése folytatódik, Ágotánál teljes mértékben megszüntettük az elzárást. 

A Tiszán másodfokú a készültség a folyó bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között.  Folytatódik az apadás. Tokajnál reggel  726 centimétert mértek. 

A Berettyó torkolati szakaszán első fokú a készültség. Szeghalomnál reggel 349 centiméter volt a víz szintje. 

A védekezésben összesen 326 fő vett részt, melyből 110 fő külső munkaerő.

Debrecen, 2013. április 20.

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.