Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.04.21

A Hortobágy- Berettyón továbbra is harmadfokú a készültség. Borznál ma reggel 391 centiméter volt a vízállás. A Nagyiváni tározó ürítése folytatódik. 

A Tiszán másodfokú a készültség a folyó bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között.  Folytatódik az apadás. Tokajnál reggel  704 centimétert mértek. 

A Berettyó torkolati szakaszán első fokú a készültség. Szeghalomnál reggel 332 centiméter volt a víz szintje.


Belvízvédelem 

Tegnap további 1500 hektárral csökkent az elöntött terület a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg összesen 19 600 hektár áll víz alatt, melyből 4 350 ha vetés, 4 850 ha szántó, 7 100 ha rét-legelő. 

Jelenleg a 12 belvízvédelmi szakaszból 10 szakaszon védekezünk.   Három szakaszon van első, öt szakaszon másodfokú, további két szakaszon pedig harmadfokú készültség.   

Első fok van érvényben az Alsó-nyírvíz- Kati-éri, a Kadarcs –Karácsonyfoki,  illetve a Kállói, másodfok a Hamvas-Sárréti, a Tiszai-felső, és a Tiszai-középső, a Berettyó-alsó, az és az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri szakaszokon, valamint harmadfokú a védelmi szint a Tiszai-alsó illetve a Kösely–alsó belvízvédelmi szakaszokon. 

Az igazgatóság 17 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek több, mint 2,1 millió köbméter vízmennyiséget emeltek át a befogadókba. 

A védekezésben összesen 320 fő vett részt, melyből 110 fő külső munkaerő.

 

Debrecen, 2013. április 21.

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.