Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.04.22

Árvízvédelem

A Hortobágy- Berettyón továbbra is harmadfokú a készültség. Borznál ma reggel 386 centiméter volt a vízállás. A Nagyiváni tározó ürítését tovább folytatjuk.


A Tiszán másodfokú készültséget tartunk fent a folyó bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között.  Folytatódik az apadás. Tokajnál reggel 683 centimétert mértek.

A Berettyó torkolati szakaszán első fokú a készültség. Szeghalomnál reggel 320 centiméter volt a víz szintje.

 

Belvízvédelem

A szombati 1500 hektár után, vasárnap újabb 1750 hektárral csökkent az elöntött terület nagysága a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg összesen 17 850 hektár áll víz alatt, melyből 3 800 ha vetés, 4 450 ha szántó, 6 400 ha rét-legelő.

A 12 belvízvédelmi szakaszból még 10 szakaszon védekezünk.   Két szakaszon harmadfokú, öt szakaszon másodfokú, három szakaszon pedig elsőfokú a készültség.  

Harmadfokú a védelmi szint a Tiszai-alsó illetve a Kösely–alsó belvízvédelmi szakaszokon,  másodfok van érvényben a Hamvas-Sárréti, a Tiszai-felső, és a Tiszai-középső, a Berettyó-alsó, és az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri szakaszokon, valamint első fokú a készültség az Alsó-nyírvíz- Kati-éri, a Kadarcs –Karácsonyfoki,  illetve a Kállói belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság területén 17 db szivattyútelep üzemelt tegnap. A szivattyútelepek több, mint 1,7 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A védekezésben összesen 313 fő vett részt.

 

Debrecen, 2013. április 22.

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.