Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.04.23

Árvízvédelem

Lassú apadás tapasztalható a Hortobágy- Berettyón, továbbra is harmadfokú a készültség. Borznál ma reggel 381 centiméter volt a vízállás. A Nagyiváni tározót folyamatosan ürítjük.


A Tiszán már nagyobb az apadás üteme, de még mindig másodfokú készültséget tartunk fent a folyó bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között.  Tokajnál reggel 658 centimétert mértek.

A Berettyó torkolati szakaszán érvényben van az elsőfokú készültség. A folyó apad, Szeghalomnál reggel 312 centiméter volt a víz szintje.

 

Belvízvédelem

Hétfőn újabb 1650 hektárral csökkent az elöntött terület nagysága a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg összesen 16 200 hektár áll víz alatt, melyből 3450 ha vetés, 4100 ha szántó, 5800 ha rét-legelő.

A hatékony védekezési munkának és a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően tegnap délután megszüntettük az elsőfokú belvízvédelmi készültséget a Kállói szakaszon, az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri szakaszon pedig másodról- elsőfokúra mérsékeltük a készültséget. A 12 belvízvédelmi szakaszból azonban még mindig 9 szakaszon védekezünk.   Két szakaszon harmadfokú, négy szakaszon másodfokú, három szakaszon pedig elsőfokú a készültség.  

Harmadfokú a védelmi szint a Tiszai-alsó, illetve a Kösely–alsó belvízvédelmi szakaszokon,  másodfok van érvényben a Hamvas-Sárréti, a Tiszai-felső, a Tiszai-középső, és a Berettyó-alsó szakaszokon, valamint első fokú a készültség az Alsó-nyírvíz- Kati-éri, az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri,  illetve a Kadarcs –Karácsonyfoki belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság területén 17 db szivattyútelep üzemelt tegnap. A szivattyútelepek több, mint 1,4 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A védekezésben összesen 305 ember vett részt, közülük 110-en külső munkaerő.

 

Debrecen, 2013. április 23.

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.