Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.04.25

Árvízvédelem

Folytatódik a lassú apadás a Hortobágy- Berettyón, a védelmi készültség továbbra is harmadfokú. Borznál ma reggel 369 centiméter volt a vízállás. A Nagyiváni tározót folyamatosan ürítjük.


A Tiszán is lassan apad a vízszint, a folyó bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között még mindig érvényben van a védelmi készültség. Tiszafüred és Tiszakeszi között a bal parton másodfokú-,  Tiszatarján és Rakamaz között a bal parton pedig elsőfokú az árvízvédelmi készültség. Tokajnál reggel 602 centimétert mutatott a vízmérce.


Belvízvédelem

Folyamatosan javul a belvízhelyzet a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén, szerdán újabb 1250 hektárral csökkent az elöntött terület nagysága. Jelenleg összesen 13250 hektár áll víz alatt, melyből 2800 ha vetés, 3500 ha szántó, 4750 ha rét-legelő.

Tegnap újabb belvízvédelmi szakaszon,  az Alsó-nyírvíz-Kati-érin szüntethettük meg a készültséget, míg ma reggel a Tiszai-felső szakaszon másodfokúról elsőfokúra mérsékletük a készültséget. A 12 belvízvédelmi szakaszunkból jelenleg 7 szakaszon védekezünk.   Két szakaszon harmadfokú, három szakaszon másodfokú, míg két szakaszon elsőfokú a készültség.  

Harmadfokú a védelmi szint a Tiszai-alsó, illetve a Kösely–alsó belvízvédelmi szakaszokon,  másodfok van érvényben a Hamvas-Sárréti, a Tiszai-középső, és a Berettyó-alsó szakaszokon, valamint első fokú a készültség a Tiszai-felső és a Kadarcs –Karácsonyfoki belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság területén 17 db szivattyútelep üzemelt tegnap. A szivattyútelepek csaknem 1,4 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A védekezésben összesen 280 ember vett részt, közülük 89-en külső munkaerőként.

 

Debrecen, 2013. április 25.

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.