Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.04.26

Árvízvédelem

Lassan, de folyamatosan apad a Hortobágy- Berettyó. A borzi vízmércénél egy nap alatt 5 centimétert csökkent a vízszint, ma reggel 364 centiméter volt a vízállás. A védelmi készültség továbbra is harmadfokú a Hortobágy-Berettyón. A Nagyiváni tározó ürítése folyamatos.


A Tiszán is folytatódik a lassú apadás, a folyó bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között továbbra is védekezünk. Tiszafüred és Tiszakeszi között a bal parton másodfokú-,  Tiszatarján és Rakamaz között a bal parton pedig elsőfokú az árvízvédelmi készültség. Tokajnál reggel 576 centimétert mértek.

 

Belvízvédelem

A belvízhelyzet a tegnapi napon is sokat javult. A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén egy nap alatt 1300 hektárral csökkent az elöntött terület nagysága. Jelenleg összesen 11950 hektár áll víz alatt, melyből 2600 ha vetés, 3250 ha szántó, 4050 ha rét-legelő.

A 12 belvízvédelmi szakaszunkból még 7 szakaszon védekezünk. Két szakaszon harmadfokú, három szakaszon másodfokú, míg két szakaszon elsőfokú a készültség.  

Harmadfokú a védelmi szint a Tiszai-alsó, illetve a Kösely–alsó belvízvédelmi szakaszokon,  másodfok van érvényben a Hamvas-Sárréti, a Tiszai-középső, és a Berettyó-alsó szakaszokon, valamint első fokú a készültség a Tiszai-felső és a Kadarcs –Karácsonyfoki belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság területén tegnap 16 db szivattyútelep üzemelt. A szivattyútelepek mintegy 1,2 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A védekezésben összesen 245 ember vett részt, közülük 81-en külső munkaerőként.

 

Debrecen, 2013. április 26.

 

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.