Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Javuló ár- és belvízhelyzet a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén.

2013.04.27

Árvízvédelem

Már minden szakaszon elsőfokú készültség mellett védekezünk a Tisza bal partján Tiszafüred és Rakamaz között. Az apadásnak köszönhetően ma reggel 8 órától Tiszafüred és Tiszakeszi között a bal parton másodfokúról elsőfokúra mérsékletük a készültséget, Tiszatarján és Rakamaz között pedig már szerda óta elsőfokú készültség mellett védekezünk. Tokajnál ma reggel 553 centiméter volt a vízállás.


A Hortobágy- Berettyón ugyancsak folytatódik a lassú apadás, de továbbra is harmadfokú az árvízvédelmi készültség. A borzi vízmércénél ma reggel 358 centiméter volt a vízállás. A Nagyiváni tározó ürítése folytatódik.

 

Belvízvédelem

Fokozatosan javul a belvízhelyzet is, egyre kisebb az elöntött területek nagysága. Az évszakhoz képest meleg időben, valamint a védekezési munka eredményeként a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén egy nap alatt 1850 hektárral csökkent az elöntött terület nagysága. Jelenleg már alig több, mint 10 000 hektár, (pontosan 10 100 hektár) áll víz alatt, melyből 2100 ha vetés, 2800 ha szántó, 3250 ha rét-legelő.

A 12 belvízvédelmi szakaszunkból még 7 szakaszon védekezünk. Két szakaszon harmadfokú, három szakaszon másodfokú, míg két szakaszon elsőfokú a készültség.  

Harmadfokú a védelmi szint a Tiszai-alsó, illetve a Kösely–alsó belvízvédelmi szakaszokon,  másodfok van érvényben a Hamvas-Sárréti, a Tiszai-középső, és a Berettyó-alsó szakaszokon, valamint első fokú a készültség a Tiszai-felső és a Kadarcs –Karácsonyfoki belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság területén tegnap 14 db szivattyútelep üzemelt. A szivattyútelepek csaknem 1 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A védekezésben összesen 238 ember vett részt, közülük 81-en külső munkaerőként.

 

Debrecen, 2013. április 27.

 

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.