Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.04.28

Árvízvédelem

Lassan, de folyamatosan apad a vízszint a Hortobágy- Berettyón, Borznál ma reggel  352 centiméter volt a vízállás. Továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültség mellett védekezünk és folytatjuk a Nagyiváni tározó ürítését.


A Tiszán is folytatódik az apadás, a folyó bal partján Tiszafüred és Rakamaz között első fokú az árvízvédelmi készültség. Tokajnál ma reggel 526 centimétert mutatott a vízmérce.

Belvízvédelem

Az elmúlt 24 órában újabb 650 hektárral csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg 9450 hektár áll víz alatt, melyből 2050 ha vetés, 2700 ha szántó, 2900 ha rét-legelő.

A 12 belvízvédelmi szakaszunkból még 7 szakaszon védekezünk. Két szakaszon harmadfokú, három szakaszon másodfokú, míg két szakaszon elsőfokú a készültség.  

Harmadfokú a védelmi szint a Tiszai-alsó, illetve a Kösely–alsó belvízvédelmi szakaszokon,  másodfok van érvényben a Hamvas-Sárréti, a Tiszai-középső, és a Berettyó-alsó szakaszokon, valamint első fokú a készültség a Tiszai-felső és a Kadarcs –Karácsonyfoki belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság területén tegnap 13 db szivattyútelep üzemelt. A szivattyútelepek több, mint 1 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A védekezésben összesen 199 ember vett részt, közülük 43-an külső munkaerőként.

 

Debrecen, 2013. április 28.

 

                                                                                                           Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.