Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.04.29

Fokozatosan normalizálódik az ár- és a belvízvédelmi helyzet a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Mérsékeltük a védelmi készültséget a Hortobágy-Berettyón, valamint újabb belvízvédelmi szakaszon szüntethettük meg a készültséget.


Árvízvédelem

Az apadás következtében harmadfokúról másodfokúra mérsékeltük az árvízvédelmi készültséget vasárnap este 6 órától a Hortobágy Berettyón. Borznál ma reggel  346 centiméter volt a vízállás. A Nagyiváni tározó ürítését tovább folytatjuk.

A Tisza vízszintje nagyobb ütemben apad, a folyó bal partján Tiszafüred és Rakamaz között azonban még első fokú az árvízvédelmi készültség. Tokajnál ma reggel 500 centimétert mutatott a vízmérce.

 

Belvízvédelem

A kedvező időjárási körülmények között, a hatékony védekezés eredményeként tovább javult a belvízhelyzet a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Az elmúlt 24 órában 950 hektárral csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, jelenleg 8500 hektár áll víz alatt, melyből 1900 ha vetés, 2550 ha szántó, 2500 ha rét-legelő.

Újabb szakaszon szüntethettük meg a belvízvédelmi készültséget, ma reggel 8 óra óta nincs készültség a Kadarcs –Karácsonyfoki szakaszon. A 12 belvízvédelmi szakaszunknak így a felén (6 szakaszon) védekezünk. Két szakaszon harmadfokú, három szakaszon másodfokú, míg egy szakaszon elsőfokú a készültség.  

Harmadfokú a védelmi szint a Tiszai-alsó, illetve a Kösely–alsó belvízvédelmi szakaszokon,  másodfok van érvényben a Hamvas-Sárréti, a Tiszai-középső, és a Berettyó-alsó szakaszokon, valamint első fokú a készültség a Tiszai-felső belvízvédelmi szakaszon.

Az igazgatóság területén tegnap 13 db szivattyútelep üzemelt. A szivattyútelepek több, mint 1 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A védekezésben tegnap összesen 180 ember vett részt, közülük 42-en külső munkaerőként.

 

Debrecen, 2013. április 29.

 

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.