Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.04.30

Az ilyenkor megszokottnál melegebb időnek és az eredményes védekezési munkának köszönhetően napról napra javul az ár- és a belvízvédelmi helyzet a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Hétfőn megszüntettük az árvízvédelmi készültséget a Tisza egy szakaszán, valamint több belvízvédelmi szakaszon is mérsékeltük a készültségi szintet.


Árvízvédelem

Tovább folytatódott az apadás a Tiszán, ezért a folyó bal partján, Tiszatarján és Rakamaz között tegnap este 6 órától megszüntettük a védelmi készültséget. A Tisza bal partján, Tiszafüred és Tiszakeszi között továbbra is elsőfokú az árvízvédelmi készültség. Tokajnál ma reggel 474 centiméter volt a vízállás.

A Hortobágy Berettyón folytatódik a lassú apadás, jelenleg másodfokú árvízvédelmi készültség mellett védekezünk. Borznál ma reggel 340 centiméteres vízállást mértünk. A Nagyiváni tározó ürítése folyamatos.

 

Belvízvédelem

Fokozatosan javul a belvízhelyzet a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Egy nap alatt 950 hektárral csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, jelenleg 7550 hektár áll víz alatt, melyből 1700 ha vetés, 2200 ha szántó, 2200 ha rét-legelő.

Több szakaszon is mérsékeltük a belvízvédelmi készültséget: tegnap délben a Tiszai-alsón harmadfokúról másodfokúra, a Tiszai-középsőn másodfokúról elsőfokúra, míg a Berettyó-alsó szakaszon ugyancsak másodfokúról elsőfokúra mérsékeltük a belvízvédelmi készültséget. A 12 belvízvédelmi szakaszunkból jelenleg 6 szakaszon védekezünk. Egy szakaszon harmadfokú, két szakaszon másodfokú, míg három szakaszon elsőfokú a készültség.  

Harmadfokú a védelmi szint a Kösely–alsó belvízvédelmi szakaszon,  másodfok van érvényben a Hamvas-Sárréti és a Tiszai-alsó szakaszokon, valamint első fokú a készültség a Tiszai-felső és a Tiszai-középső, valamint a Berettyó-alsó belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság területén tegnap 14 db szivattyútelep üzemelt. A szivattyútelepek több, mint 800 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A védekezésben tegnap összesen 173 ember vett részt, közülük 29-en külső munkaerőként.

 

Debrecen, 2013. április 30.

 

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.