Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.05.01

A vízszintek kedvező alakulása következtében a TIVIZIG működési területéhez tartozó Tisza szakaszon mindenütt megszüntettük az árvízvédelmi készültséget. Emellett az elmúlt 24 órában egy újabb belvízvédelmi szakaszon mondhattuk le a készültséget.


Árvízvédelem

Tovább folytatódott az apadás a Tiszán, ezért a folyó bal partján, Tiszafüred és Tiszakeszi között ma reggel 6 órától megszüntettük az árvízvédelmi készültséget. Tiszatarján és Rakamaz között a bal parton már hétfőn este megszűnt a készültség, így a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területéhez tartozó Tisza szakaszon, Tiszafüred és Rakamaz között, a bal parton már sehol nincs árvízvédelmi készültség.  Tokajnál ma reggel 467 centimétert mutatott a vízmérce.

A Hortobágy Berettyón lassú apadás tapasztalható, a folyón továbbra is másodfokú az árvízvédelmi készültség. Borznál ma reggel 334 centiméter volt a vízállás. A Nagyiváni tározót folyamatosan ürítjük.

Belvízvédelem

Napról napra csökken a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. 24 óra alatt 400 hektárral mérséklődött a belvizes területek mérete. Jelenleg 7150 hektár áll víz alatt, melyből 1500 ha vetés, 2150 ha szántó, 2100 ha rét-legelő.

Újabb szakaszon szüntettük meg a belvízvédelmi készültséget: tegnap este óta a Berettyó-alsón sincs szükség védekezésre. A 12 belvízvédelmi szakaszunkból még 5 szakaszon védekezünk. Egy szakaszon harmadfokú, két szakaszon másodfokú, míg további két szakaszon elsőfokú a belvízvédelmi készültség.  

Harmadfokú a védelmi szint a Kösely–alsó belvízvédelmi szakaszon,  másodfok van érvényben a Hamvas-Sárréti és a Tiszai-alsó szakaszokon, valamint első fokú a készültség a Tiszai-felső és a Tiszai-középső belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság területén tegnap 13 db szivattyútelep üzemelt. A szivattyútelepek több, mint 850 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A védekezésben résztvevők száma is természetesen folyamatosan csökken, tegnap összesen 131 ember vett részt a védekezési munkákban, közülük 16-an külső munkaerőként.

 

Debrecen, 2013. május 1.

 

                                                                                                           Bara Sándor

                                                                                                          védelemvezető

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.