Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.05.02

Árvízvédelem

A Hortobágy-Berettyón folytatódik a lassú apadás, a másodfokú árvízvédelmi készültség érvényben van. Borznál ma reggel 328 centiméteres vízállást mértünk. A Nagyiváni tározó ürítése folyamatos.


Belvízvédelem

Az elmúlt 24 órában összesen 1400 hektárral csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg 5750 hektár áll víz alatt, melyből 1200 ha vetés, 1850 ha szántó, 1600 ha rét-legelő.

A 12 belvízvédelmi szakaszunkból még 5 szakaszon védekezünk. Egy szakaszon harmadfokú, két szakaszon másodfokú, míg további két szakaszon elsőfokú a belvízvédelmi készültség.  

Harmadfokú a védelmi szint a Kösely–alsó belvízvédelmi szakaszon,  másodfok van érvényben a Hamvas-Sárréti és a Tiszai-alsó szakaszokon, valamint első fokú a készültség a Tiszai-felső és a Tiszai-középső belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság területén tegnap 7 db szivattyútelep üzemelt. A szivattyútelepek több, mint 500 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A védekezésben tegnap összesen 71 ember vett részt, közülük 2-en külső munkaerőként.

 

Debrecen, 2013. május 2.

 

Bara Sándor
védelemvezető

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.