Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.05.03

A Hortobágy-Berettyón lassú apadás mellett folytatjuk az árvízvédelmi munkákat. Ezzel párhuzamosan a belvízzel elöntött területek nagysága már 5 ezer hektár alá csökkent a TIVIZIG működési területén.


Árvízvédelem

Lassan, de folyamatosan apad a Hortobágy-Berettyó, a másodfokú árvízvédelmi készültség fenntartására továbbra is szükség van. Borznál ma reggel 322 centiméter volt a vízállás. A Nagyiváni tározót folyamatosan ürítjük.

 

Belvízvédelem

Az elmúlt napon működési területünkön  0 és 2,3 mm közötti csapadék esett. Tiszafüred térségében 2,3 mm, Hortobágy környékén 1,1 mm.

Tovább csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg 4950 hektár áll víz alatt, melyből 1100 ha vetés, 1500 ha szántó, 1450 ha rét-legelő.

A 12 belvízvédelmi szakaszunkból még 5 szakaszon védekezünk. Egy szakaszon harmadfokú, két szakaszon másodfokú, míg további két szakaszon elsőfokú a belvízvédelmi készültség.  

Harmadfokú a védelmi szint a Kösely–alsó belvízvédelmi szakaszon,  másodfok van érvényben a Hamvas-Sárréti és a Tiszai-alsó szakaszokon, valamint első fokú a készültség a Tiszai-felső és a Tiszai-középső belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság területén tegnap 8 szivattyútelep üzemelt. A szivattyútelepek több, mint 500 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A védekezésben tegnap összesen 76 ember vett részt, közülük 2-en külső munkaerőként.

 

Debrecen, 2013. május 3.

 

Bara Sándor
védelemvezető

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.