Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.05.04

Újabb belvízvédelmi szakaszon szüntettük meg a készültséget. A Hortobágy-Berettyón továbbra is másodfokú az árvízvédelmi készültség.


Belvízvédelem

Az elmúlt napon működési területünkön  0-5,5 mm csapadék volt. Nyíradonynál 5,5 mm, Tiszacsege térségében 1,9 mm eső esett.

Ismét csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg 4650 hektár áll víz alatt, melyből 950 ha vetés, 1450 ha szántó, 1350 ha rét-legelő.

Miután a kedvező időjárás és a szivattyúzás hatására a csatornák mederteltsége csökkent és az elöntött területek nagysága mérséklődött tegnap délután 2 órától megszüntettük a készültséget a Tiszai felső belvízvédelmi szakaszon. A 12 belvízvédelmi szakaszunkból így még 4 szakaszon védekezünk. Egy szakaszon harmadfokú, két szakaszon másodfokú, míg további egy szakaszon elsőfokú a belvízvédelmi készültség.  

Harmadfokú a védelmi szint a Kösely–alsó belvízvédelmi szakaszon,  másodfok van érvényben a Hamvas-Sárréti és a Tiszai-alsó szakaszokon, valamint első fokú a készültség a Tiszai-középső belvízvédelmi szakaszon.

Az igazgatóság területén tegnap 8 szivattyútelep üzemelt. A szivattyútelepek több, mint 500 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

 

Árvízvédelem

Változatlan ütemben (naponta 5-6 centiméterrel csökken a vízszint), de napról napra apad a Hortobágy-Berettyó, a másodfokú árvízvédelmi készültség továbbra is érvényben van. Borznál ma reggel 316 centiméter volt a vízállás. A Nagyiváni tározó ürítése folyamatos.

A védekezésben tegnap összesen 71 ember vett részt, közülük 2-en külső munkaerőként.

 

Debrecen, 2013. május 4.

 

Bara Sándor

védelemvezető

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.