Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.05.05

Fokozatosan csökken a vízszint a Hortobágy-Berettyón. A belvízi elöntések is napról napra kisebb területet érintenek. 


Árvízvédelem 

Folytatódik a lassú apadás a Hortobágy-Berettyón, ahol másodfokú árvízvédelmi készültség mellett védekezünk. Borznál ma reggel 309 centiméteres vízállást mértünk. A Nagyiváni tározót folyamatosan ürítjük. 

Belvízvédelem 

Az elmúlt napon működési területünkön  nem volt csapadék. 

Kis mértékben ugyan, de az elmúlt 24 órában is tovább csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg 4600 hektár áll víz alatt, melyből 950 ha vetés, 1450 ha szántó, 1300 ha rét-legelő. 

A 12 belvízvédelmi szakaszunkból még 4 szakaszon védekezünk. Egy szakaszon harmadfokú, két szakaszon másodfokú, míg további egy szakaszon elsőfokú a belvízvédelmi készültség.   

Harmadfokú a védelmi szint a Kösely–alsó belvízvédelmi szakaszon,  másodfok van érvényben a Hamvas-Sárréti és a Tiszai-alsó szakaszokon, valamint első fokú a készültség a Tiszai-középső belvízvédelmi szakaszon. 

Az igazgatóság területén tegnap 7 szivattyútelep üzemelt. A szivattyútelepek több, mint 400 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba. 

A védekezésben tegnap összesen 72 ember vett részt, közülük 2-en külső munkaerőként. 

Debrecen, 2013. május 5.

Bara Sándor

 védelemvezető

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.