Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

A legszárazabb július

2013.08.15

A július havi 67,4 mm-es sokéves területi átlaggal szemben, mindössze 15,7 mm eső esett átlagosan a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) területén az elmúlt hónapban.


Az Igazgatóság mérőállomásainak 1960-2013. közötti észlelési adatai alapján a július havi csapadék mennyiségek közül az idei hetedik havi csapadékösszeg volt a legkevesebb. Ehhez más hidrometeorológiai körülmények is kedvezőtlenül társultak. A havi középhőmérséklet területi átlaga 0,5oC-kal volt több a sokéves átlagnál (22,5oC). A hőségnapok (30oC feletti maximum hőmérséklet) száma 16 volt, míg ebből a forró napok (35oC feletti maximum hőmérséklet) 2 nap volt. A napfénytartam átlagosan 367,5 óra volt az ebben az időszakban szokásos 271,1 órával szemben.

 

homerseklet_thumb.jpg

Júliusban számottevő csapadék utoljára 15-én esett a TIVIZIG működési területén, átlag 5,4 milliméter. Augusztusban azóta már esett számottevő csapadék, 10-én átlagosan 5,7 mm. (Az utolsó jelentős, 10 millimétert meghaladó csapadék még június 22-én hullott, átlag 12,3 mm volt.) 

Bár a TIVIZIG egész működési területére elmondható, hogy száraz volt a nyár közepe, mégis ki kell emelni Kabát. A településen ugyanis június 24-e és augusztus 10-e között egyszerűen nem volt csapadék.

Az éves csapadékátlag sokkal kedvezőbb képet mutat a TIVIZIG működési területén. A hidrológiai évet tekintve még mindig csapadéktöbbletről beszélhetünk, ez azonban a decembertől – májusig tartó erősen csapadékos időszaknak köszönhető. Eszerint a többlet 57,2 mm. Viszont ha a mezőgazdaság szempontjából fontos tenyészidőszakot (áprilistól – szeptemberig) vizsgáljuk csak, akkor a csapadékhiány 80,7 mm augusztus 10-ig. A csapadékhiány területi eloszlása 7,2 mm (Tiszafüred) és 137,2 mm (Körösszakál) értékek között mozog.

 

csapadek_thumb.jpg

                                                                                                              Marosi Zoárd, Szegi Attila

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.