Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Nagy csapadékok augusztus utolsó hetében

2013.09.03

A száraz nyári hetek után két hidegfrontnak köszönhetően jelentős mennyiségű csapadék hullott augusztus végén. Az esőre nagy szüksége volt a természetnek, miután június 24-e és augusztus 26-a között 55 olyan nap volt, amikor területi átlagban 1 milliméternél kevesebb eső esett, vagy egyáltalán nem volt csapadék a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén.


A legszárazabb júliust követően augusztus nagy része is jelentős csapadék nélkül telt, egészen augusztus 26-ig. Az utolsó nyári hónap utolsó hetében aztán két hidegfronti hullám helyenként nagy csapadékokat okozott a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) működési területén, a – hidegfrontokra jellemző – szélsőséges területi eloszlásban. Például augusztus 26-án a területi átlag 13,4 milliméter volt. Szeghalomban mindössze 1 milliméter eső esett, ezzel szemben Hajdúszoboszlón 40 milliméter hullott. Augusztus 28-án pedig a területi átlag szintén jelentős, 13,4 milliméter volt. Ezen a napon Biharnagybajomban esett a legtöbb csapadék, 60,5 milliméter, míg a legkevesebb eső, 0,6 milliméter Hajdúnánás térségében hullott.

20130828-3.jpg

Ezekkel a csapadékokkal augusztus 28-án már meghaladtuk a hidrológiai évre jellemző sokéves átlag csapadékot, ami 562,4 milliméter. (A hidrológiai évet november 1-től a következő év október 31-ig számítjuk.)

20130828-1_thumb.jpg

Ennek ellenére ez az adat egy ellentmondásos folyamat eredménye. Ugyanis ezt az értéket már június közepén jelentősen megközelítettük a 2012. decemberétől 2013. júniusáig tartó folyamatos csapadékos időszaknak köszönhetően, azonban ezt követően 9 száraz hét következett. (Június 24-e és augusztus 26-a között 55 olyan nap volt, amikor területi átlagban 1 milliméternél kevesebb eső esett, vagy egyáltalán nem volt csapadék!) Így bár a hidrológiai év egészét tekintve már nincs csapadékhiány a TIVIZIG működési területén, de a mezőgazdaság szempontjából fontos tenyészidőszakban (április 1-től szeptember 30-ig) még mindig 49,9 milliméterrel kevesebb csapadék hullott a sokévi átlag azonos időszakához képest. (Augusztus 28-i adat.)

20130828-2_thumb.jpg

Érdekesség, hogy az elmúlt 5 évben az ideinél korábban csak 2010-ben érte el ennél hamarabb a csapadék mennyisége a sokéves éves átlag mennyiségét. 2010-ben, minden idők legcsapadékosabb évében, ez már június 20-án megtörtént.

A TIVIZIG működési területének csapadék adatiról bővebben itt tájékozódhat.

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.