Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Befejeződött a TIVIZIG vízrendezési főművei rekonstrukciójának III. üteme

2013.11.27

 

A rekonstrukciós munkák a Hortobágyi, a Hamvas-Sárréti, a Berettyó-Sebes-Körös közti és a Kálló-Alsónyírvízi tájegységeket érintették. A globális éghajlatváltozás miatt a belvizek előfordulási valószínűsége egyre gyakoribbá vált, így egyre többször belvízi elöntés fenyegeti az érintett tájegységek mélyebben fekvő részeit. Ezek voltak az indokai annak, hogy a főműví belvízelvezető hálózat legkritikusabb szakaszait helyreállítsák.


Szemle2013 Hosszú távra a projekttel a TIVIZIG azt a célt tűzte ki, hogy a belvízi elöntések nagyságát és idejét, a védekezési költségeket csökkentse, a károkat mérsékelje, a főművek védelmi képességét pedig őrizze meg.

A statisztika szerint az utóbbi 10 évben a projekt által érintett területen 201 alkalommal első fokú, 137 alkalommal másodfokú, 24 esetben pedig harmadfokú belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. E 10 év alatt a TIVIZIG-nél évente 106 napot voltak belvízvédelmi készültségben a vízügy szakemberei, szivattyúi, gépei.

A projekt megvalósítása során 11 belvízcsatorna rekonstrukciója történt meg, valamint iszaptalanítottak 9 bújtató műtárgyat. A rekonstrukció által érintett csatornák hossza több mint 76 kilométer volt. A vízszállító képességet a rekonstrukció előtti 9.2 m3/sec értékről, a vízjogilag engedélyezett 15.3 m3/sec értékre növelték.

A projekt által érintett vízgyűjtő területe 2074 négyzetkilométer, ahol 39 település 443 ezer lakosa él, nagyrészük hajdú-bihari.

A projekt a tervezett határidőre 2013. október 31-re, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg. Az Európai Unió és a magyar állam által nyújtott támogatás összege 396 442 164 forint volt.

 

Kapcsolódó galériáink:

ROP III - Kotrási munkák a Királyéren ROP III - Több településen is a végéhez közelednek a csatornakotrási munkálatok ROP III - Véget értek a munkák Biharnagybajomban

 

Szegi Attila

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.