Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

HURO – Zajlik a gátőrházak felújítása a Sebes-Körös partján

2014.01.07

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság két gátőrházát újítja fel a Sebes-Körös mentén az Európai Unió támogatásával. A kistóti és a körösszakáli gátőrházaknál jelenleg is dolgoznak a kivitelezők.


 

 

 

LOGOA TIVIZIG a nagyváradi székhelyű vízügyi igazgatósággal közösen nyert 600 000 Euro támogatást a Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében. Az „Árvízvédelmi biztonság növelésének közös elősegítése a Sebes-Körös jobb parti határszelvénye térségben” című pályázat keretében a TIVIZIG 300 000 Euro összegű támogatást használhat fel. A támogatás révén megújul a két gátőrház, valamint lebontják mindkét, gazdaságosan már nem felújítható melléképületet és újakat építenek helyettük. A munkálatokat ősszel elkezdték a kivitelező Aqua-General Kft munkatársai. Felújítják továbbá a két gátőrházhoz tartozó szertárat, valamint segédőri pihenőt alakítanak ki. A projekt részeként megújul a határszelvényben található automata vízmérce és informatikai fejlesztés is történik.

A román oldalon ugyancsak 300 000 Euro összegű támogatást használhatnak fel. A pénzből a Sebes-Körös mentén, Nagyvárad és az országhatár között két gátőrházat rekonstruálnak, valamint a két gátőrház közötti 4 és fél kilométeres töltésszakaszon korszerűsítik a töltéskoronán húzódó utat.

A projekt megvalósításának időszaka: 2013. január 1. – 2014. december 31. 

 

Zajlik a kivitelezés a kistóti gátőrháznál >>>

Zajlik a kivitelezés a körösszakáli gátőrháznál >>>

 

http://www.huro-cbc.eu/

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.