Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Vízminőség-védelmi munkálatok a Keleti-főcsatorna és K-VIII öntöző-főcsatorna partján

2014.02.20

A burgonya barna baktériumos rothadását okozó Ralstonia solanacearum kórokozó miatt jelenleg öntözési tilalom van érvényben a Keleti-főcsatornán a Nádudvari hídtól a K-VIII öntöző-főcsatorna torkolatáig, illetve ettől a ponttól a vízfolyás irányába számított 3 kilométeres szakaszon, valamint a K-VIII öntöző-főcsatornán a torkolattól a 9+780 fkm szelvényig. A baktérium elterjedését a vízben a Keserű csucsorként ismert Solanum dulcamara növény elszaporodása okozta, amelynek irtását a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) munkatársai – a hatósági engedélyek beszerzése után – a napokban megkezdték.


keserucsucsor

 

A Keserű csucsor mérgező növény, a burgonyafélékkel rokon. Elszaporodása miatt a vízben megnőtt Solanum dulcamara baktérium, amely a burgonyánál barnás rothadást okoz. A baktérium visszaszorítása érdekében van szükség az érintett csatornaszakaszok partján – a hatóságok által engedélyezett komplex növényvédelmi eljárás keretében – a növény gyérítésére, majd elégetésére. Mivel a Keserű csucsor kúszó növényként rácsavarodik a nádra, szárai pedig a vízbe is belógnak, eltávolítására csak a náddal együtt van lehetőség. Jelenleg a TIVIZIG 44 dolgozója végzi ezt a tevékenységet a térségben február 28-ig. Munkatársaink a hatósági előírásokat maximálisan figyelemben tartva lábon álló növényt nem égetnek, nehogy a tűz elszabaduljon. Csak a levágott, majd egy halomba hordott száraz növényzetet égetik, a hamut pedig kihűlésig figyelik, illetve lelocsolják vízzel.

 

 

Reményeink szerint a növényzet eltávolítása az öntözővíz minőségének javulását okozza.

 

Pinczési Miklós, Szegi Attila

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.