Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

3 és fél milliárdos árvízvédelmi fejlesztés gyermekrajzokon

2014.03.25

A Berettyó folyó 3,5 milliárd forintos árvízvédelmi fejlesztéséhez kapcsolódva a TIVIZIG rajzpályázatot hirdetett a bakonszegi Bessenyei György Általános Iskola tanulói számára „Az én Berettyóm„ címmel.  A rajzpályázat eredményhirdetését a Víz világnapja ünnepsége keretében március 20-án tartotta a TIVIZIG a bakonszegi Művelődési Házban, ahol a pályázatra érkezett alkotásokból kiállítás is nyílt.


Rajzpályázat

 

A zsűri elnöke, Angyal Imre művésztanár elmondta: a pályázaton alsó és felső tagozatos tanulók vettek részt. A beérkezett pályamunkákból 35-öt találtak érdemesnek arra, hogy a látogatók elé tárják. Első díjat kapott: Szincsák Anita második, Jenei Ákos harmadik, és Kovács Zsófia hatodik osztályos tanuló. Második díjat kapott Papp Gabriella első, Végh Boglárka harmadik és Tusz Viktória hatodik osztályos tanuló. A zsűri három különdíjat is kiadott, mégpedig Juhász Mátyás Attila harmadik, Gál Jenő negyedik és Szigeti István ugyancsak negyedik osztályos tanulóknak. Az elismeréseket a Víz Világnapja ünnepségen Bara Sándor a TIVIZIG igazgatója, és Gara Péter Bakonszeg polgármestere adta át.

 

Az ünnepségen elhangzott: a beruházás több évtizedre nyújt biztonságot a térségben élő több mint 70 ezer embernek. A Berettyó folyó mentén a nemzeti vagyon értéke 32 milliárd forintra rúg. A beruházás eredményeként javul a nagyvízi meder vízszállító képessége. A töltések rekonstrukciója több mintegy 44 kilométer hosszúságban történik meg úgy, hogy a töltés magasságát a mértékadó árvízszint fölött 1 méteres szintre, keresztmetszetét minimum 4 méter koronaszélességűre építik ki. Bakonszeg térségében tavaly kezdődött meg az új töltésszakasz építése, Zsáka térségében pedig elindult a meglévő töltésszakasz megerősítése. 27 kilométer hosszon a töltés szilárd burkolatot kap. A védelmi központokat, a gátőrtelepeket, a műtárgyakat felújítják, vagy átépítik, de újakat is építenek.

 

A jobb és bal parton a Megyei Múzeumok Igazgatóságának munkatársai 37 helyszínen ástak kutatószondákat. Ezek közül 20 helyen régészeti korú településeket és temetőket, temetkezéseket rejtett a föld.

 

A beruházás az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával valósul meg, és 2015. május 31-én fejeződik be.

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.