Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Egy havi csapadék négy nap alatt

2014.10.27

A sok éves októberi átlagnak megfelelő csapadékmennyiség hullott le az elmúlt héten, négy nap alatt a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. A lehullott eső miatt egyedül a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszon kellett készültséget elrendelni. Itt jelenleg is üzemelnek a szivattyútelepek.

 


Október 21-e és 24-e között, 4 nap alatt átlagosan 40 mm eső esett a TIVIZIG működési területén. Az egyes területek között a 28 mérőállomásunk adatai alapján jelentős eltérések mutatkoztak a csapadék mennyiségében: a legtöbb eső, 65,2 mm Balmazújváros térségében, a legkevesebb pedig, 27,5 mm Nyírábrány térségben hullott.

A sok éves októberi havi átlagcsapadék a TIVIZIG működési területén 38 mm, így elmondható, hogy e négy nap alatt, a havi átlagnak megfelelő eső esett. Összességében ebben a hónapban eddig (október 26-ig) átlagosan 71,4 mm csapadék hullott működési területünkön.

 

A lehullott csapadék mennyisége miatt egyedül a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszon haladták meg a belvízcsatornák vízszintjei a mértékadó szintet, így ezen a szakaszon másodfokú belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni október 24-én.

 

Az elmúlt 24 órában 11 szivattyútelepet üzemeltet az igazgatóság a területen. A szivattyútelepek összesen 549 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

 

Tekintettel arra, hogy az időjárás kedvezőre fordult, illetve a védekezési beavatkozások hatékonynak bizonyulnak, várhatóan néhány napon belül mérsékelhetjük a készültséget a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszon.

 

                                                                                              Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.