Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Véget értek az őszi felülvizsgálatok

2014.11.11

Befejeződött a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóságnál az ár- és belvízvédelmi szakaszok felülvizsgálata. A rendelkezésre álló forrásoknak megfelelően az igazgatóság felkészült az esetleges ár- és belvizekre. Az őszi szemle kiértékelése alkalmából rendezett ünnepségen – a hagyományoknak megfelelően - átadták az igazgatósági elismeréseket.


A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei minden ősszel felülvizsgálják az igazgatóság kezelésében lévő ár- és belvízvédelmi műveket annak érdekében, hogy a jellemzően a tél végi, tavaszi időszakban előforduló ár- és belvizeket felkészülten fogadják. Amennyiben a létesítmények szemléje során munkatársaink hiányosságot tapasztalnak, intézkednek azok mielőbbi kijavításáról.

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területe 6 912 km2, amelyen 348 km hosszú elsőrendű árvízvédelmi töltés található. A szakaszmérnökségek a rendelkezésre álló források erejéig a védműveket és a műtárgyakat felkészítették. A kaszáltsági szint az elsőrendű védműveken megfelelő, a másodrendű védművek vonatkozásában részleges.

 

Szemle 2014

 

A TIVIZIG működési területe szinte teljes egészében belvízzel veszélyeztetett. Ennek megfelelően a védekezési feladatink jelentős hányadát teszik ki a belvízzel kapcsolatos munkák, így természetesen az őszi szemle során is kiemelt figyelmet fordítunk belvízrendszereink felülvizsgálatára. A belvizek levezetésére 3 824 km hosszú csatornarendszert üzemeltetünk, valamint 61 szivattyútelepet és 20 szivattyúállást. Védekezés esetén nagyrészt ezek segítségével juttatjuk a folyókba a káros vizeket. Emellett 33 darab belvíztározót is működtetetünk, amelyek kapacitása meghaladja a 70 millió köbmétert. Az igazgatóság a rendelkezésére álló források felhasználásával felkészült a belvízvédekezési feladatok ellátására.

 

Szemle 2014

 

Az őszi szemle kiértékelése alkalmából rendezett ünnepségen Bara Sándor igazgató átadta az igazgatóság elismeréseit. A Tiszántúl Vízgazdálkodásáért elismerő oklevelet Nagy Zoltánné, Bauer Zoltán, Marosi Zoárd Ivor és Nádasi György vehette át. Meszesán Józsefné, Bodó László, Dózsa Gábor, Kis István, Kunkli László, Miklósi István, Papp István, ifj. Szebeni Mihály és Szilágyi István pedig igazgatói dicséretet kapott.

Az ünnepség keretében köszöntötték az igazgatóság dolgozói közül azokat, akik ebben az évben ünneplik, ünnepelték a 60., vagy az 50. születésnapjukat.

 

Szemle 2014

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.