Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Jó ütemben halad az árvízvédelmi fejlesztés a Berettyó mentén

2014.12.04

Amíg az időjárás engedi, télen is dolgoznak a kivitelezők a Berettyó folyó három és fél milliárd forintos árvízvédelmi fejlesztésén, de töltésmegbontással járó munkálatokat tavaszig nem végeznek. A számítások szerint ez az árvízvédelmi fejlesztés több évtizedre nyújt biztonságot a térségben élő mintegy 70 ezer embernek. A beruházás az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg, és 2015. május 31-én fejeződik be.


A 2012. november 9-én elindult fejlesztés keretében a kivitelezők mostanra megépítették Bakonszeg belterületén, a Nadányi híd közelében a 776 méter hosszú új töltésszakaszt. A töltések fejlesztése, megerősítése több szakaszon már elkészült, illetve megkezdődtek a terület előkészítő munkálatok Szeghalom és Darvas között. Folytatódott a műtárgyak építése, felújítása (25 darab) és megkezdték a csőbélelési munkákat is. Befejezték a bakonszegi zsiliphez kapcsolódó övcsatorna építését. Ebben az évben megkezdődött az üzemi, kerékpár utak építése is, a beruházás végére 27 kilométer hosszon kap szilárd burkolatot a töltés – hangsúlyozta a projekt előrehaladásáról tartott sajtótájékoztatón Bara Sándor a TIVIZIG igazgatója.

 

Megkezdődött az üzemi út építése

 

A Berettyó töltéseinek rekonstrukciója összességében mintegy 44 kilométer hosszúságban történik meg. A töltés magasságát a mértékadó árvízszint fölött 1 méteres szintre, keresztmetszetét minimum 4 méter koronaszélességűre építik ki.

A gátőrök élet- és munkakörülményeinek javítása érdekében a védelmi központokat, gátőrtelepeket (összesen 15 darab) felújítják, illetve két esetben újjáépítik (Kismarja, Csökmő). Fontos, hogy így készültség idején a védekezésben résztvevők megfelelő körülmények között végezhetik a munkájukat. Ezzel a feladattal mostanra nagyrészt már végeztek kivitelezők.

 

Megerősített töltésszakasz Bakonszeg közelében

 

 

A töltésépítési munkálatokat ősszel hátráltatta ugyan a nagy mennyiségű csapadék, a területen vízállások alakultak ki, de ezeket szivattyúzással megszüntették. Az időjárástól függően télen is dolgoznak a kivitelezők, de az árvízvédelmi töltés megbontásával járó munkálatot tavaszig nem végeznek.

A téli hónapokban elvégzik ugyanakkor a hullámtér rendezését, amely elsősorban az árvízvédelmi töltések között található fák, cserjék kivágását jelenti. Ez a jég elleni védekezés szempontjából kiemelt célja a mostani beruházásnak. A Berettyó folyó ugyanis hajlamos a jegesedésre, a hatékony védekezést, a jég zavartalan levonulását pedig akadályozzák a hullámtéren található fák, cserjék. 

A folyó jobb és bal partján megvalósuló beruházással a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság célja, hogy növelje az árvízi biztonságot a térségben. A Berettyó folyó mentén a nemzeti vagyon értéke 32 milliárd forintra rúg. A beruházás eredményeként javul a nagyvízi meder vízszállító képessége.

A sajtótájékoztató keretében igazgatóságunk bemutatta „A Berettyó projekt madártávlatból” című rövidfilmet, amelyben a kivitelezésről a magasból készített felvételek láthatók.

 

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.