Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Világverseny ifjú vízügyeseknek hatalmas pénzdíjjal

2015.01.16

Az 1997-ben alapított Stockholmi Ifjúsági Víz Díj (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) a legismertebb nemzetközi ifjúsági díj a vízügy területén. Ez a különleges, magas színvonalú verseny a svéd fővárosban évente megrendezett Víz Világhéten zajlik, egy nemzetközi szaktekintélyekből álló bíráló bizottság közreműködésével. A verseny védnöke Viktória, a svéd koronahercegnő, aki találkozik a döntő résztvevőivel és személyesen adja át a győztesnek járó díjat, mely 15.000 dollár és egy kristályszobor. A győztes iskolája 5000 dollár jutalomban részesül. A második legjobb pályamű készítője egy ún. Diploma of Excellence kitüntetést és 3000 dollár pénzjutalmat kap.


A stockholmi döntőben, mely angol nyelven zajlik, az egyes országok versenyének első helyezettje indulhat. Világszerte minden évben több ezer, 15-20 év közötti, középiskolás fiatal vesz részt a selejtezőkön. Az esemény egyúttal kiváló eszköze a víz-, illetve a környezet védelmére, a környezettudatosságra irányuló figyelem felkeltésének. A Víz Világhét és a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj szervezője a Stockholm International Water Institute, ld. http://www.siwi.org/prizes/stockholmjuniorwaterprize/ .

Magyarország 2013-ban csatlakozott ehhez a nemes vetélkedőhöz. A hazai versenyt a GWP Magyarország Alapítvány szervezi, számos partnerszervezet segítségével és támogatásával. Védnöke Áder János köztársasági elnök. A hazai verseny is angol nyelven zajlik a nemzetközi követelményeknek megfelelően. A pályaművek olyan helyi, regionális, országos vagy globális témával foglalkozhatnak, melyeknek környezetvédelmi, tudományos, társadalmi, vagy műszaki jelentőségük van. Nevezni egyénileg, vagy maximum háromfős csapattal lehet 15-20 éves középiskolásoknak. A pályaművek értékelését egy neves hazai vízügyi szakemberekből álló bíráló bizottság végzi, elnöke Somlyódy László akadémikus.

Az elmúlt két évben 22 középiskola mintegy 50 tanulója vett részt a magyarországi fordulóban és készített pályamunkát valamilyen vízügyi témában. 2013-ban a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, 2014-ben a tatai Eötvös József Gimnázium tanulói nyerték a hazai versenyt és képviselték Magyarországot a stockholmi döntőben. Bár nem kapták meg a díjat, szép sikert arattak a nemzetközi mezőnyben.

A 2015. évi versenyt már meghirdette a GWP Magyarország Alapítvány : http://www.ifivizdij.hu honlapon keresztül, ahol további részletek is elérhetők.

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.