Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Első alkalommal rendeztük meg a Gátőrfutást!

2015.03.23

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság kezdeményezésére, a gátőrök munkája előtt tisztelegve az ország 12 vízügyi igazgatósága a saját működési területén rendezett futóversenyt 2015. március 22-én, a Víz világnapján. A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Tiszadob mellé, a Tisza szabályozásának emléket állító három emlékmű: a Vásárhelyi-, a Széchenyi- és az Andrássy-emlékmű környékére invitálta az érdeklődőket. Délelőtt 10 órakor mintegy 90 futó vágott neki a 3 kilométeres távnak.


A futásban résztvevők teljesítményükkel a gátőrök előtt tisztelegtek, azok előtt, akik természetes vizeink és vízkincsünk legjobb ismerői. Munkájuk ma is pótolhatatlan része a vízügyi szolgálatnak, hiszen a legmodernebb technikai, kommunikációs eszközök csak az emberi tudással, a szakmai tapasztalatokkal együtt lehetnek hatékonyak a vízkormányozási és védekezési feladatok ellátásában, különösen árvíz idején.

Három kategóriában (gyerek, női, férfi) díjaztuk a helyezetteket, valamint a résztvevők egy az eseményre készült pólót kaptak ajándékba a Coca-Cola Magyarországnak köszönhetően. Érdekesség, hogy egy középkorú házaspár Nagykállóból, 60 kilométerről jött el futni, mivel a férj 2006-ban önkéntes tűzoltóként éppen Tiszadobnál védekezett az árvíz ellen.

A futóverseny után az érdeklődők szakember vezetésével megtekinthették a három emlékművet, felidézve azt, hogy immár csaknem 170 esztendeje Tiszadob közelében kezdődött meg a Tisza szabályozása. A jó hangulatú rendezvényt közös ebéddel zártuk.

 

 A résztvevők a Vásárhelyi-emlékműnél

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.