Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Új alapokra épülhet a belvízi védekezés – Adatbázis készült csaknem 30 ezer km csatornáról

2015.08.24

Alig több mint egy év alatt, 2014 márciusa és 2015 augusztusa között 27.899 km forgalomképes, közcélú állami tulajdonú csatornahálózatot térképeztek fel, és elkészült a káros vizek elvezetését szolgáló vonalas vízi létesítmények katasztere, amely a jövőben egy korszerű, hatékony belvízvédekezés kidolgozásának alapjául szolgál.


Szigeti Ferenc, az Országos Vízügyi Főigazgatóság Informatikai és Adattári Főosztály Adattári osztályvezetője a projekt eredményeit bemutató előadásában kiemelte: a BEKKA projekt keretében elvégzett feladat nagyságát jelzi, hogy a munkában részt vevő szakemberek az ország teljes területén 7.591 db csatornáról gyűjtöttek be adatokat. Emellett elvégezték a 27.899 km hosszúságú belvízelvezető csatornahálózat geodéziai felmérését és egységes szerkezetbe foglalták a még 2011-ben felmért 1.975 km csatornahálózatot.

 

A felmért csatornák adatai a digitális vízügyi adatbázisba illeszthetővé váltak. A térképi adatok is a Vízügyi Adattár adatbázisában általánosan használt formában készültek el.

 

Az európai uniós finanszírozással megvalósult BEKKA projekt révén létrejött egy olyan adatbázis, amely objektív képet nyújt az ország területén lévő forgalomképes közcélú állami tulajdonú, káros vizek elvezetését célzó vonalas vízi létesítményekről, azok tulajdonviszonyairól, tényleges műszaki helyzetéről. Az elkészült kataszter alapján az állam és az üzemeltetők megfelelő színvonalú üzemvitelt befolyásoló döntéshozatalra lesznek képesek, a tulajdonviszonyok pontos ismerete mellett.

Bővebb információ: http://www.bekkakataszter.hu/

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.