Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Befejezéséhez közeledik az árvízvédelmi fejlesztés Tiszafüred és Rakamaz között

2015.09.11

2013 márciusában kezdődött meg a 2,043 milliárd forintos tiszai árvízvédelmi fejlesztés a bal parton Tiszafüred és Rakamaz között. A projekt célja az, hogy a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő két  öblözet,  a Tiszanagyfalu-Tiszalök és a Hortobágyi  ártéri öblözetek árvízi biztonságát növeljék.


A folyó bal partján a rövidesen befejeződő felújítás során hét szakaszon megerősítették a védtöltéseket. A munkák során összesen 261 ezer m3 földet építettek be a kivitelezők. A fejlesztéssel érintett töltés hossza 37 és fél kilométer. Új aszfaltburkolatot kapott négy és fél kilométer hosszú töltéskorona.

A bal parti védművek közül a projekt során felújították a tiszafüredi, az egyeki és az alsóréti szivattyútelepeket, valamint a halastói tápcsatorna zsilipjét. A tiszadadai zsilipet pedig elbontották, mivel mostanra funkcióját elveszítette. A tiszakeszi és a tiszatarjáni gátőrtelepeket a kor követelményeinek megfelelően korszerűsítették.

A projekt által érintett területen a nemzeti vagyon értéke 35 milliárd forintra rúg.  A szakemberek arra számítanak, hogy a fejlesztés következtében a várható árvízi védekezési költségek mérséklődnek, valamint növekszik a mentesített terület árvíz elleni biztonsága. A beruházás nagymértékben javítja a fejlesztéssel érintett 18 településen élő mintegy 60 ezer ember élet- és vagyonbiztonságát.

A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg.

 

„Tiszai védvonal fejlesztések a Tisza bal parton Tiszafüred és Rakamaz között”

KEOP-2.1.1/2F/09-11-2011-0003

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.