Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Kvassay Jenő Emlékkiállítás

2015.10.01

Kvassay Jenő Emlékkiállítás az Agóra Tudományos Élményközpontban! Az idén 165 éve született Kvassay Jenő vízmérnök életét és az egységes magyar vízügyi szolgálat létrejöttében végzett tevékenységét bemutató vándorkiállítást az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság szervezésében tekinthetik meg az érdeklődők október 2-a és 15-e között. A tárlatot a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum munkatársai állították össze.

 


Kvassay Jenő neve fémjelzi a magyar vízügyi ágazat 2014-2020 évek közötti fejlesztéseit tartalmazó tervet. Az iránta érzett tisztelet jeléül az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) 2014-ben emlékbizottságot hozott létre. Az emlékbizottság elnöke Ligetvári Ferenc egyetemi tanár, társelnöke Glatz Ferenc akadémikus, egyetemi tanár. Az emlékbizottság – szorosan együttműködve Őrbottyán város önkormányzatával és a Kvassay Alapítvánnyal – célul tűzte ki az idén 165 éve született Kvassay emlékének felidézését, az egységes magyar vízügyi szolgálat létrejöttében végzett tevékenységének bemutatását. Ennek szellemében állították össze a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum munkatársai a Kvassay Jenő Emlékkiállítást, amelyet az OVF irányításával működő mind a 12 vízügyi igazgatóság székhelyén bemutatnak. Debrecenben, ahol a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság központja található, a Kvassay Jenő Emlékkiállítást 2015. október 2-a és 15-e között tekinthetik meg az érdeklődők az Agóra Tudományos Élményközpontban. (Nagyerdő, Botanikus Kert. Bejárat a Móricz Zsigmond út felől!)

 

Kvassay Jenő (1850 – 1919) vízmérnök, a magyar vízügyi szolgálat jelentős alakja. A pesti műegyetemen gépészmérnöki tanulmányokat, a Magyaróvári Magyar Királyi Gazdasági Akadémián, majd Párizsban a École des Ponts et Chaussées-on mezőgazdasági és vízépítési tanulmányokat folytatott. 1878-ban kinevezték kultúrmérnöknek, és megbízást kapott a földmívelésügyi tárcán belül az általa javasolt mezőgazdasági–vízügyi szolgálat, a Kultúrmérnöki Intézmény megszervezésére, amelynek 1880-ban vezetőjévé nevezték ki. 1891-ben a vízügyi igazgatás egységes irányításának szerveként létrehozott Országos Vízépítési és Talajjavítási Hivatal (1899-től Országos Vízépítési Igazgatóság) vezetője lett, és onnan vonult nyugállományba 1918-ban. Kvassay nevéhez fűződik a vízjogi törvény megalkotása (1885: XXIII. tc.), valamint az Országos Halászati Felügyelőség és a Közegészségügyi Mérnöki Szolgálat megszervezése. Vízgazdálkodási, folyószabályozási és mezőgazdasági vízépítési szakirodalmi munkássága is jelentős. Közel három évtizeden át a magyar vízügyi szolgálat legfőbb irányítójaként működve új korszakot teremtett a magyar vízépítés történetében. Budapesten hunyt el 1919. június 6-án. Végső nyughelye Őrbottyánban van.

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.