Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

ÁR- ÉS BELVÍZVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ 2016.03.23.

2016.03.23

Megszűnt az árvízvédelmi készültség a Hortobágy-Berettyón Bucsa és Nádudvar között. A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) munkatársai 32 napig védekeztek a főcsatorna mentén az árhullám ellen, amely az év elején lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében alakult ki. A belvízhelyzet folyamatosan javul az igazgatóság működési területén.


Árvízvédelem

 

Megszüntette az árvízvédelmi készültséget a Hortobágy-Berettyón, a 09.09-es Bucsa-Nádudvar árvízvédelmi szakaszon a TIVIZIG tegnap este 6 órakor, a mértékadó Borzi vízmércén mért 261 centiméteres apadó vízállásnál (253 cm ma reggel 8 órakor). A főcsatorna mentén, Bucsa és Nádudvar között február 16-án rendelt el árvízvédelmi készültséget az igazgatóság, miután az év elején lehullott jelentős csapadék miatt a mértékadó szint fölé emelkedett a vízszint. Január és február területi átlaga együttesen 154,2 mm csapadék volt a sok éves 64,3 mm-el szemben a TIVIZIG működési területén. Február 19-én másodfokúra kellett emelni a készültségi szintet, mivel a Hortobágy-Berettyó vízszintje Borznál elérte a 300 centimétert. A másodfokú készültséget március 13-án lehetett elsőfokúra mérsékelni ismét, ez idő alatt a legmagasabb vízszint 318 centiméter volt Borznál. Ebben a védekezési időszakban még a Tisza mentén, a 09.01-es Tisza bal parti Tiszafüred-Tiszakeszi árvízvédelmi szakaszon volt szükség készültség elrendelésére: február 19-e és március 4-e között elsőfokú készültség volt érvényben. A védekezési időszakban mindkét szakaszon figyelő- és őrszolgálatot láttak el az igazgatóság munkatársai. A kialakuló vízszintek mellett olyan árvízi jelenségeket nem észleltünk, amelyek miatt be kellett volna avatkozni.         

 

Belvízvédelem

 

Az elmúlt 24 órában nem hullott számottevő csapadék a TIVIZIG működési területén, a szivattyúzások eredményeként tovább javult a belvízi helyzet. Jelenleg 4 350 hektárt borít belvíz, ebből 1 150 hektár a vetés, 1 000 hektár a szántó és 1 250 hektár a rét, legelő. Tegnap elsőfokúra mérsékelte a készültséget az igazgatóság a 09.01-es Tiszai-alsó belvízvédelmi szakaszon, így már csak a 09.07-es Hamvas-sárréti szakaszon van szükség a szivattyútelepek két műszakos üzemeltetésére, másodfokú készültség mellett. Elsőfokú készültség érvényes még jelenleg a 09.02-es Tiszai-középső és a 09.03-as Tiszai-felső belvízvédelmi szakaszokon. A térségben üzemelő 16 szivattyútelep 600 ezer köbméter belvizet emelt át egy nap alatt. Az ár- és belvízvédekezésben az igazgatóság 54 munkatársa vett részt az elmúlt 24 órában.

 

A mostani belvíz elleni védekezési időszak február 10-én kezdődött a TIVIZIG működési területén. Hasonlóan a kialakult árhullámokhoz, a belvízi elöntéseket is az év elején lehullott jelentős mennyiségű csapadék okozta. A legnagyobb kiterjedésű belvízi elöntést az igazgatóság működési területén február 16-án regisztráltuk: 11 400 hektárt borított ekkor belvíz. Összességében a tizenkettőből öt belvízvédelmi szakaszon volt készültség. Február 10-e óta az igazgatóság szivattyútelepei együttesen 50 millió köbméter belvizet emeltek át, ami több mint a Velencei-tó vizének mennyisége.

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.