Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Figyelemfelhívás

2017.01.06

A szabad vízen való tartózkodás, illetve jelen helyzetben a szabad vizek jegén tartózkodás alapvető szabályait a BM 46/2001. (XII. 27.) számú rendelete szabályozza. Az egyik legfontosabb szabály, hogy a rendelet 5. paragrafusa szerint a folyóvizek és mellékágaik jegén tartózkodni TILOS!


Felhívjuk a figyelmet a rendelet 6-os paragrafusára is, amely szerint: „Aki ... a halak oxigén ellátását biztosító, 1 négyzetméternél nagyobb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet 1 méteres magasságban elhelyezett, legalább 10-10 centiméter széles, piros-fehér csíkozású korláttal ellátni. … Aki a jégen 1 négyzetméternél kisebb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet legalább 50 méterről jól felismerhető módon megjelölni, amelyhez a vízparton található természetes anyagokat (pl. nád, sáskéve, száraz ágak) is fel lehet használni.”

 

A rendeletet teljes terjedelmében itt lehet elolvasni.

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.