Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Európai Uniós finanszírozással korszerűsítik a Derecskei-főcsatornát

2018.12.01

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, több mint három milliárd forintos európai uniós és hazai forrásból megkezdődik a Derecskei-főcsatorna korszerűsítése a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. A "Derecskei-főcsatorna korszerűsítése" című KEHOP-1.3.0-15-2015-00006 azonosítószámú projekt célja, hogy javuljon Derecske térségnek vízgazdálkodása: mind a terület káros vizeinek elvezetése, mind az öntözési lehetőségek bővítése terén.


Derecske térségének vízgazdálkodásában kiemelt szerepe van a Derecskei-főcsatornának, melynek vízbiztosítása a Kösely-Hajdúszováti átmetszésen keresztül a Keleti-főcsatornából történik. Az elmúlt 30 évben a Derecskei-főcsatorna és a Derecskei – Kisdülő vízelvezető útvonalon a csatorna erősen feliszapolódott, a meglévő műtárgyak felújításra szorulnak.


A projekt célja, hogy javuljon a terület káros vizeinek elvezetése, ezt szolgálják az épülő létesítmények és a csatorna rekonstrukciós tevékenységek is. A rendszer ugyanakkor kettős működésűvé válik a fejlesztést követően: aszályos időben vízpótlási lehetőség is biztosítható a területen. A beruházás megvalósulásával a térség kiszámítható, biztonságos intenzív növénytermesztése lehetővé válik, ezáltal nagymértékben nő a mezőgazdaságból élők versenyképessége az agrárszektorban. A projekt eredményeként a vízgazdálkodási fejlesztéssel érintett területek nagysága a jelenleginek csaknem a négyszeresére nő, 4800 hektár kiterjedésű lesz.


A fejlesztés megvalósítására a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság az Országos Vízügyi Főigazgatóság konzorciumi partnereként sikeresen pályázott. A "Derecskei-főcsatorna korszerűsítése" című KEHOP-1.3.0-15-2015-00006 azonosítószámú projekt keretében elnyert európai uniós és magyar állami támogatás összege 3 milliárd 6 millió forint.


A projekt sajtónyilvános nyitó rendezvényét 2018. november 29-én tartották Derecskén. Az eseményen Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója ismertette a beruházás létrejöttének okát. Ezt követően Pajna Zoltán a Hajdú-Bihar megyei Közgyűlés elnöke és Bakó István Derecske polgármestere beszélt a fejlesztés fontosságáról, majd a kivitelező Aqua-General Kft. ügyvezetője, Szűcs Zoltán ismertette az előttük álló feladatokat. A projekt helyi és országos jelentőségére pedig Dr. Nagy István agrárminiszter hívta fel a figyelmet. A rendezvény hivatalos részét Bara Sándor TIVIZIG igazgató pohárköszöntője zárta.


Jelen projekt a Derecskei-főcsatorna teljes felújítását és a két felső, - a kitorkoláshoz legközelebb eső - belvízcsatornaként funkcionáló oldalágának, a Kösely II. mellékágnak valamint a Hozmánvölgyi 3. sz. csatornának a felújítását, illetve kettősműködésűvé tételét tartalmazza. A projekt része továbbá az Ürmöséri I. csatorna, a Derecske-Kisdülői csatorna és a Derecske-Kisdűlői I. csatorna fejlesztése. A munkálatok magukba foglalják a csatorna medrek és meglévő műtárgyak szükség szerinti átépítését, új műtárgyak építését. Emellett megtörténik a Derecskei-főcsatorna szivattyútelepének kapacitás bővítése.


A kivitelezési munkálatok a tervezést követően várhatóan 2019 tavaszán kezdődnek meg. A beruházás befejezésének tervezett ideje: 2021. május 31.

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.