Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Ülésezett a Tiszántúli Területi Vízgazdálkodási Tanács

2020.01.22

Az elmúlt év végén (2019. december 18-án) megtartotta évzáró ülését a Tiszántúli Területi Vízgazdálkodási Tanács.


Igazgatóságunkat Kincses Dániel műszaki igazgató-helyettes, a Belügyminisztériumot Kovács Péter főosztályvezető képviselte. Ditrói János elnök beszámolt a 2019-ben végzett feladatokról. Nádasi György, a Vízkárelhárítási és Mezőgazdasági-Vízgazdálkodási  zakmai Bizottság elnöke ismertette a TOP-2.1.3-16 kódszámú Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések, valamint a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata részéről benyújtott TOP-6.3.3-16 kódszámú Városi környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések projekteket, amelyek előzetes véleményezését végezték. Elmondta, hogy ezekben a pályázatokban jobban ki lehetne domborítani a kiírás másik célfeladatát, azaz a települési csapadékvíz elvezetés helyett előtérbe kellene helyezni a csapadékvíz-gazdálkodást, a csapadék gyűjtését és késleltetett elvezetését, helyben hasznosítását. A területrendezési terveknek a települési csapadékvíz-gazdálkodásra is ki kell térnie. Továbbá fontos a település kül-, és belterületi csapadékvíz-gazdálkodásának összhangja, együttes kezelése.

 

Ezt követően Kincses Dániel, a TIVIZIG műszaki igazgató-helyettese a működési területen folyó európai uniós forrásból megvalósuló vízgazdálkodási beruházásokat mutatta be. Ismertette a vízhasznosításhoz kapcsolódó beruházásokat: a Komplex Tisza-tó projektet, amelyben a Tiszántúli, a Közép-Tisza-vidéki és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságok konzorciumi tagként szerepelnek. Ismertette az igazgatóságnál megvalósult Operatív Aszály-monitoring állomásokat, amelyek 2016-2018-ig Hajdúböszörmény, Hajdúnánás-Tedej, Egyek, Mezősas, Nádudvar, Nyírmártonfalva településeken lettek telepítve. Kitért 2007-ben kezdődött Országos Környezeti Kármentesítési Programra, amelyen belül már 4 kármentesítés lezárásra került, és további két kármentesítés lezárása 2021-ben várható. Bemutatta a „VIZEK Keretrendszert”, amely 2020 év január 1-től kötelező az engedélykérelmet benyújtó ügyfelek, valamint a hatósági engedélyeztetésbe bevont szervezetek, többek között az igazgatóság számára is.

 

Ezt követően Ménesné Óvári Judit a működési területet jellemző szennyvízhelyzetről és a további feladatokról tartott előadást. Elmondta, hogy még 28 db 2000 lakos szám alatti településen nincs megoldva a szennyvíz ártalommentes elhelyezése, mellyel kapcsolatosan a Belügyminisztérium és az OVF útmutatása alapján egy több szempontú felmérés készült. Ezeknél a településeknél nyitva áll a lehetőség, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében uniós forrásból egy megfelelő iránymutatás mellett a legfenntarthatóbb megoldást alkalmazva oldják meg a szennyvíz elvezetést, tisztítást ill. elhelyezést. 

Az előadásokat követően hozzászólásokkal megfogalmazásra kerültek a jövőbeli feladatok, többek között az egyre nagyobb hangsúlyt kapott települési csapadékvíz-gazdálkodás, a szennyvízhasznosítás fontossága, a fürdők használtvíz elhelyezésének problémája. Szóba került a vízgazdálkodási szakirányú továbbképzés szükségessége, amelyre a Debreceni Egyetem is várja a hallgatókat.

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.