Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Befejeződött a Derecskei-főcsatorna korszerűsítése

2021.11.25

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, 3,006 milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós és hazai támogatásból történt meg a Derecskei-főcsatorna felújítása a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén.


A "Derecskei-főcsatorna korszerűsítése" című KEHOP-1.3.0-15-2015-00006 azonosítószámú projekt sikeres megvalósítása révén javult Derecske térségnek vízgazdálkodása: mind a terület káros vizeinek elvezetése, mind a vízvisszatartási lehetőségek bővítése terén.
Derecske térségének vízgazdálkodásában kiemelt szerepe van a Derecskei-főcsatornának, melynek vízpótlása a Kösely-Hajdúszováti átmetszésen keresztül a Keleti-főcsatornából történik. Az elmúlt 30 évben a Derecskei-főcsatorna és a Derecske-Kisdülői vízelvezető útvonalon a csatorna erősen feliszapolódott, a meglévő műtárgyak felújításra szorultak.
A projekt célja az volt, hogy javuljanak a terület vízgazdálkodási feltételei. Ennek érdekében új létesítmények épültek, valamint több csatorna rekonstrukción esett át. A rendszer ezzel párhuzamosan kettős működésűvé vált: a vizek elvezetése mellett aszályos időben vízpótlási lehetőség is biztosítható a területen. A megvalósult fejlesztések eredményeképpen növekedni fog a visszatartható édesvíz mennyisége, javul a terület vízzel való ellátottsága, ezáltal hozzájárulva az éghajlatváltozás hatására egyre szélsőségesebbé váló vízjárás kiegyenlítéséhez. A beruházással lehetővé vált a térség kiszámítható, biztonságos intenzív növénytermesztése, ezáltal nagymértékben nő a mezőgazdaságból élők versenyképessége az agrárszektorban.
A projekt a Derecskei-főcsatorna teljes felújítását és a két felső - a kitorkolláshoz legközelebb eső - belvízcsatornaként funkcionáló oldalágának, a Kösely II. mellékágnak valamint a Hozmánvölgyi 3. sz. csatornának a felújítását, illetve kettősműködésűvé tételét tartalmazta. Emellett megvalósult az Ürmöséri I. csatorna, a Derecske-Kisdülői-csatorna és a Derecske-Kisdűlői I. csatorna fejlesztése is. A Derecskei-főcsatorna 5 244 méter hosszú újonnan burkolt szakaszán megépült 8 db vadátjáró és 8 db vadkijáró.
A projekt keretében teljesen megújult a rendszer vízellátást biztosító Derecske-fürtfő szivattyútelep is. A fejlesztés eredményeként a korábbi 0,3 m3/s-ról 2 m3/s-os kapacitásra bővült a szivattyútelep teljesítménye, két darab 1 m3/s teljesítményű búvárszivattyú beépítésével. A megnövekedett teljesítmény kiszolgáláshoz egy új transzformátor állomás telepítésére is szükség volt. Az eddigi két 500 mm átmérőjű csővezetéket két 700 mm átmérőjű csővezetékre cserélték. A biztonságos működés elősegítése érdekében beépítettek két darab, a vízzel érkező növény és uszadék eltávolítására szolgáló új mozgó gerebet, szállítószalaggal együtt. Mindemellett a szivattyútelepen új kezelőépület is épült kapcsolószekrénnyel, pihenőhelyiséggel és vizesblokkal.

 

A fejlesztést az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósította meg, a kivitelező a hajdúszoboszlói Aqua-General Kft volt.

 

 

A projekt zárórendezvényét november 25-én tartották Derecskén, amely keretében a résztvevők megtekintették a Derecskei-főcsatorna burkolattal ellátott szakaszát. A képen balról jobbra Bara Sándor a TIVIZIG igazgatója, Pajna Zoltán a Hajdú-Bihar megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő, Szűcs Zoltán a kivitelező Aqua-General Kft. ügyvezetője, Láng István az OVF főigazgatója és Bordán Szabolcs Derecske polgármestere.

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.