Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Felszín alatti vizek – láthatóvá tenni a láthatatlant

2022.03.21

Idén a március 22-i Víz világnapon a felszín alatti vízkészletek védelmére igyekeznek felhívni a figyelmet a szakemberek.
 
A lábunk alatt meghúzódó víz egy rejtett kincs, ami a világ szárazabb területein élőknek az egyetlen vízforrása lehet. Édesvízkészletünk jelentős hányadát ezek a vizek teszik ki: táplálják az ivóvíz-hálózatot, a higiéniai rendszereket, az ipart és a mezőgazdaságot, fenntartják a természetes ökoszisztémákat. Sokan nincsenek tisztában a felszín alatti vizek fontosságával, így az emberi tevékenység sok helyen túlhasználja és szennyezi ezeket a vizeket is. Ebben az évben a március 22-i Víz világnap emiatt a felszín alatti vizek védelmére próbálja ráirányítani a figyelmet. Összefogásra és tervezésre van szükség ahhoz, hogy fenntartható módon gazdálkodjunk ezzel az értékes nyersanyaggal.
A TIVIZIG működési területe a felszín közeli és a rétegvizek tekintetében is minőségi szempontból különösen kedvező adottságokkal rendelkezik, fokozottan igaz ez a termálvíz kincsünkre. A mennyiségi adatok azonban már nem mindenhol ennyire kedvezőek, ezért a felszíni vizek védelme mellett kiemelten fontos a felszín alatti vízbázisaink megóvása is a jövő nemzedékei számára.
A  Magyar  Hidrológiai  Társaság – partnerszervezeteinek közreműködésével – országos  szakmai  konferenciát  rendez  a  felszín  alatti  vizekkel  való gazdálkodásról 2022. március 25. 11 órától Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. A konferencia online is nyomon követhető. A rendezvényre regisztrálni az alábbi linken lehet:

https://ludevent.uni-nke.hu/event/1657/

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.